2024. április 26., péntek

Teherán tartja magát a nemzetközi atomegyezményhez

Irán nem fordít hátat a 2015 nyarán kötött nemzetközi atomegyezménynek, ha a többi aláíró is tartja magát ahhoz - idézte Ali Hamenei iráni legfelsőbb vezetőt az állami televízió szerdán.

Hamenei ajatolláh üdvözölte, hogy az európai országok kiállnak a Németország, Franciaország, Nagy-Britannia, Egyesült Államok, Kína és Oroszország, valamint Irán között létrejött megállapodás mellett. Egyúttal leszögezte: erőteljesebb lépésekre lenne szükség a washingtoni irányvonal megváltoztatásához. Az iráni vezető figyelmeztetett, hogy amennyiben Donald Trump amerikai elnök - ígéretével összhangban - széttépi a szerződést, akkor Irán ugyanezt teszi.

Az ajatolláh hangsúlyozta: nem fogadja el, hogy egyes európai országok Washington zsarnokoskodó magatartását követve beavatkozzanak Irán védelmi célokat szolgáló rakétaprogramjába és regionális politikájába.

"Az európaiak azt kérdezik, miért vannak Iránnak rakétái?" - mondta Hamenei. "Nektek miért vannak rakétáitok? Miért vannak atomfegyvereitek?" - fordította meg a kérdést.

Donald Trump pénteki, Irán-politikáját vázoló beszédében egyelőre nem mondta fel az atomalkut, de elutasította jelenlegi formájában, és felhatalmazta a pénzügyminisztériumot, hogy léptessen életbe újabb szigorú szankciókat Teheránnal szemben. Trump bejelentette: nem hajlandó aláírni a háromhavonta esedékes igazolást arról, hogy Irán betartja az egyezményt.

Hamenei szerint Washington azért dühös Teheránra, mert füstbe mentek miatta libanoni, szíriai és iraki tervei. Irán mindhárom országban jelentős befolyással bír.