2024. május 5., vasárnap

Őrizni kell a szellemi fénykört

58 éves a Magyar Nyelv és Irodalom Tanszék

Az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Karának Magyar Nyelv és Irodalom Tanszéke tegnap tanárai, munkatársai, jelenlegi és egykori hallgatói, támogatói és barátai körében ünnepelte fennállásának 58. évfordulóját. Az ünnepség az elmúlt egy év tudományos-szakmai tevékenységére való visszapillantás és az előretekintés, valamint a Sinkó-díj és a kiemelkedő hallgatóknak járó jutalom átadásának jegyében telt el.

– Az intézmény hallgatói teljes magyar nyelvű képzésben részesülnek, s ennek a lehetőségnek a folyamatos jelenléte a vajdasági magyarság számára túlnő azon, amit diplomák számában mérhetünk, és meghaladja azt, ami munkatársi gárdájának számában mérhető. Őrzi ugyanis azt a fénykört, ami egy közösség szakadatlan önértelmező munkájában okvetlenül szükséges a széttekintéshez, a környezet felméréséhez. Egyénként és közösségbe illeszkedve is minduntalan, minden pillanatban önkifejezési, identitásalakító és öntudati kereső-teremtő tevékenységet folyatunk – hallottuk egyebek mellett Csányi Erzsébet tanszékvezetőtől, aki kifejtette, egy kisebbségi helyzetben lévő, szellemi kompetenciákat létrehozó intézmény esetében 58 év különösen tekintélyt parancsoló szám. Dr. Zoran Milošević tartományi felsőoktatási és tudományügyi titkár köszöntőjében méltatta a tanszéknek a magyar nyelvű felsőoktatás terén betöltött szerepét.

Dr. Horváth Futó Hargita tanszékvezető-helyettes betekintést adott az intézmény dolgozóinak a 2016/17-es tanévre vonatkozó tudományos-szakmai tevékenységébe. Az összefoglaló egyik kiemelkedően fontos momentuma a Magyar Nyelv és Irodalom Tanszék és a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem Szláv és Balti Filológiai Intézete Szláv Filológiai Tanszékének közös projektje, melynek célja egy korszerű Szerb–magyar és Magyar–szerb nagyszótár elkészítése. Dr. Katona Edit rendes egyetemi tanár a kognitív metaforikus kompetencia területén végzett kutatásaiból adott ízelítőt A „testesültség” alakzatai a fogalmi metaforákban című székfoglaló előadásában. Dr. Toldi Éva a díszeitől megfosztott vers és a díszeitől megfosztott táj költője, Koncz István kettős évfordulója alkalmából írott szövegét Csáki Edina ismertette. Dr. Novák Anikó, a bírálóbizottság elnöke laudált a 2017-es év Sinkó Ervin Irodalmi Díjával kitüntetett Hernyák Zsókának, aki Morze című első kötetével, annak kompakt szerkezetével, a kötetben megfigyelhető, sokféleképpen értelmezhető szakmaiságával, egyéni hangjával érdemelte ki a plakettből és pénzjutalomból álló elismerést.

– Arra jutottam, hogy elmondom maguknak, hogyha a Tanár Úr állna itt helyettem, akkor sokkal rosszabbul járnának. A Tanár Úr kopasz lenne, vörös és dühös, mert azt gondolná, úgysem lehet olyan jó, mint ahogy mondják. Ha a Tanár Úr írt volna könyvet, úgy szeretne beszélni a könyvéről, hogy közben nem nyitja ki a száját. A Tanár Úr nagyon jól tud csukott szájjal beszélni, de csak akkor, ha közben nem nézi senki. Ha a Tanár Úr kapott volna Sinkó-díjat, nem köszönte volna meg. Mert úgyis mindenki tudná maguk közül, hogy a Tanár Úr nagyon szépen köszöni. Szerencsére nem mindenben hasonlítok a Tanár Úrra: hosszú a hajam, és nagyon szépen köszönöm – idézte meg kisprózáinak világát köszönőbeszédében Hernyák Zsóka. A tanszéknapi ünnepség az előző évben kiemelkedő teljesítményt nyújtó hallgatók jutalmazásával zárult: oklevélben és könyvjutalomban részesült Király Tímea, Tomić Glória, Fekecs Emese, Korhecz Dalma, Čekić Teodóra, Kanyó Fruzsina, Fehér Viktor, Rizsányi Attila, Pihe Dóra és Szalma Judit.