2024. május 5., vasárnap

Kizsákmányolt nyugdíjasok

A hatalom manipulál a legidősebbekkel, állítja a VSZL
A nyugdíjasok 60,2 százalékának, azaz több mint egymillió nyugdíjasnak nem kell megszorítással számolnia (Fotó: Molnár Edvárd)

Illusztráció (Molnár Edvárd felvétele)

A Vajdasági Szociáldemokrata Liga nem ért egyet a megállapítással, hogy a 2018 januárjától esedékes 5 százalékos nyugdíjemelés érdemben javítja a legidősebbek életszínvonalát.

A párt értékelése szerint a nyugdíjasoknak nincsen minek örülniük, mivel a soron következő növeléssel a nyugdíjak tekintetében esetleg megközelítik a 2014-es szintet.

– A nyugdíjasoknak a legalapvetőbb dolgokra nincsen pénzük, sem gyógyszerekre, sem a megfelelő élelmiszerre. Megengedhetetlen, hogy immár három éve spórolnak a nyugdíjasokon. Mindig csak épp annyit növelnek a nyugdíjakon, hogy azok elérjék a 2014-es szintet, ez viszont nem más, mint manipuláció. Tavaly novemberben, az elnökválasztást megelőzően, 1,25 százalékkal növekedtek a nyugdíjak, ezt megelőzően a köztársasági parlamenti választások előtti időszakban szintén 1,25 százalékkal, most közelegnek a belgrádi választások, ezért az 5 százalékos növelés – fogalmaznak a VSZL közleményében.