2024. április 26., péntek

A versenyképes vajdasági gazdaságokért

A kis- és középvállalkozások, a feldolgozóüzemek és a családi gazdaságok érvényesülését tűzte ki célul a tartományi titkárság

Két vonatkozásban osztott ki támogatást a Tartományi Mezőgazdasági, Víz- és Erdőgazdálkodási Titkárság. A vajdasági gazdák a hús- és tejfeldogozó üzemek felszerelésére, szabványosítására és farmok létesítésére pályázhattak. A szerződéseket Vuk Radojević illetékes titkár a Tartományi Képviselőházban adta át tegnap a felhasználóknak. Kiemelte, hogy továbbra is támogatják a negyven évnél fiatalabbakat, a női termelőket, valamint azokat a gazdákat, akik nehéz körülmények között végzik a munkájukat.

A bácsföldvári Muzslai Dávid és családja tejtermeléssel foglalkozik. A mintegy 190 fejőstehénnel rendelkező gazdaság éves tejtermelése meghaladja az egymillió liter tejet. Az elnyert pénzt a fejőház korszerűsítésére fordítják.

– Jól jön a támogatás a tejtermeléshez szükséges berendezések korszerűsítésére. A teheneket csippel láttuk el, így követni tudjuk mozgásukat, viselkedésüket. Mindennek az az előnye, hogy idejében reagálni tudunk a különféle betegségekre, amelyek szemmel nem láthatóak, mint pl. a tőgyulladás. E módszer a legmodernebbek egyike, és Szerbiában eddig nem volt elérhető – mondta Muzslai Dávid.

Hazánkban a nagy vágóhidak többsége sajnos már a múlté, jelenleg a kisebb vállalkozások támogatása válik szükségszerűvé – véli Halasi Csaba. A kishegyesi húsipari munkás vágóhidat üzemeltet.

– Egy-két nagy vágóhíd van, amely monopóliumot élvez, ezért ha a kisebb vállalkozások nem jutnak támogatáshoz, meg fognak szűnni a hagyományos, régi értékekre épülő termékek – ecsetelte Halasi Csaba.

A támogatást a húsfeldolgozó üzem korszerűsítésére fordítják.

– A vágóhíd korszerűsítésével akár 30 százalékkal növelhetjük a földolgozás mértékét. Az új berendezések segítségével sokkal jobb minőségű árut állíthatunk elő, ami megfelel a mai feltételeknek. Ezáltal be tudnánk kapcsolódni valamelyik nagyobb eladólánc kínálati sorába – mondta Halasi Csaba.

A kishegyesi vágóhídon eddig sertés- és marhahús előállításával foglalkoznak, de tervbe vették a lóhústermékek újbóli népszerűsítését is – tudtuk meg Halasi Csabától.

A hús- és tejfeldolgozó üzemek támogatására 30 millió dináros keretösszeggel rendelkezett a tartományi titkárság az idén. A szerződés aláírói között tíz gazda tejfeldolgozás, nyolc pedig a húsfeldolgozás területén tevékenykedik. Ótott Róbert tartományi mezőgazdasági titkárhelyettes elmondta, hogy a támogatottak körében egyre növekszik a negyven évnél fiatalabbaknak és a női termelőknek a száma.

– Egyre több fiatal, valamint nő pályázik ezekre az eszközökre, mert a feltételrendszerünk is úgy van meghatározva, hogy őket nagyobb mértékben tudjuk támogatni. Csaknem 2,5 millió dinár támogatásra tudtak ebben vonatkozásban pályázni – mondta Ótott Róbert.

A farmok felszerelését illetően 41 pályázóval írt alá szerződést a tartományi titkárság, 16 sertés-, 14 marha- és 6 baromfitelep támogatására. A támogatás összértéke 64 millió dinár. Az idén először nyújtanak támogatást takarmánykeverő berendezésekre is – hangsúlyozta Ótott Róbert.