2024. április 26., péntek
A VB-SELEJTEZŐk UTÁN

Rossi lesz Storck utódja?

A magyarországi Blikk napilap úgy tudja, hogy a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) Marco Rossit, a dunaszerdahelyi DAC vezetőedzőjét (az előző idényben bajnoki címig vitte a Budapest Honvédot) szemelte ki a válogatott irányítására. Bernd Storck sorsáról kedden dönt az MLSZ. Rossi elmondta, érvényes szerződése értelmében a DAC alkalmazottja, ám megtisztelő számára, hogy hírbe hozták a magyar válogatottal, s nyitott a tárgyalásokra. Az 53 éves tréner hozzátette, egyelőre azonban senki sem kereste az MLSZ-től ez ügyben.

A portál további jelöltekről is beszámolt: mint olvasható, ha Rossival nem sikerül megállapodni, Storck helyét Szabics Imre vagy Lőw Zsolt, a Leipzig másodedzője veheti át, emellett emlegetik Paulo Sousát is, aki legutóbb a Fiorentinánál tevékenykedett, jelenleg azonban nincs csapata. Lehetséges utód lehet továbbá László Csaba, Bölöni László, sőt a válogatott másodedzője, Szélesi Zoltán is, valamint az NB I.-es Debrecen szakvezetője, Herczeg András.

A Blikk szerint egyébként az is elképzelhető, hogy Marco Rossi és Szabics Imre együtt irányíthatja a jövőben a magyar válogatottat.

Strachan távozik

Gordon Strachan távozó kapitány szerint a skótok egyre alacsonyabbak, ezért nem érhetnek el jó eredményt labdarúgásban (Fotó: Beta/AP)

Gordon Strachan távozó kapitány szerint a skótok egyre alacsonyabbak, ezért nem érhetnek el jó eredményt labdarúgásban (Fotó: Beta/AP)

Közös megegyezéssel távozott Gordon Strachan, a skót labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, miután csapata még a pótselejtezőt sem érte el a héten zárult világbajnoki selejtezősorozatban. A 60 éves szakember 2013 óta irányította hazája nemzeti együttesét, ám vezetésével sem sikerült megtörni az 1998 óta tartó rossz sorozatot: a szigetországiak a franciaországi világbajnokságon szerepeltek legutóbb nagy tornán. Strachan 40 mérkőzésen ült a skót kispadon, ezalatt 19 győzelem, 9 döntetlen és 12 vereség volt a mérlege. Utódjáról később döntenek.

Falcao „bundája”

Saját magát keverte rendkívül kellemetlen helyzetbe Radamel Falcao, a kolumbiai válogatott és a Monaco csatárklasszisa. A gólvágó a hazája Peru elleni, idegenbeli világbajnoki selejtezőjén hívta fel magára a figyelmet azzal, hogy a mérkőzés utolsó perceiben több perui játékoshoz is odament, és feltűnően sugdolózott nekik.

A történtek hátterében az áll, hogy a rendkívül kiélezett dél-amerikai zóna utolsó fordulójára öt csapat (Peru, Kolumbia, Argentína, Chile, Paraguay) is úgy fordult, hogy a különböző forgatókönyvekkel az egyenes vb-szereplést jelentő harmadik helyre is pályázhattak, ugyanakkor a kieső hatodik-hetedik helyre is befuthattak.

Kolumbia Limában James Rodriguez góljával szerezte meg a vezetést, majd a hazaiak Guerrero révén egyenlítettek a 76. percben. A hajrában Falcao a kispad környékéről elcsípte az információt, miszerint Chile Brazíliában vesztésre áll, és így számukra a döntetlen is elegendő a 4., biztos oroszországi kijutást érő helyhez. A csatár a perui játékosok elmondása szerint – akik ugyanakkor ezt a számítást nem találták különösnek – azzal az ajánlattal fordult hozzájuk, hogy a hátralévő perceket ne vegyék komolyan, hiszen az 1:1-es eredménnyel mindkét csapat továbbjutóhelyen áll (Peru az 5., interkontinentális pótselejtezős pozícióban) – s valóban ez lett a találkozó végeredménye.

Sampaoli kitálalt

Jorge Sampaoli, a chilei labdarúgó-válogatott korábbi szövetségi kapitánya súlyos szavakkal illette a vb-ről lemaradó nemzeti csapatot. A dél-amerikai ország sportsajtója a csúfos bukás okait boncolgatja, az egyik napilap pedig elővette a jelenleg argentin kapitányként dolgozó tréner eddig nem publikált interjúját még 2015-ből.

„Egyikük sem volt a megfelelő szinten a világbajnoki selejtezősorozat alatt. Arturo Vidalnak orvosra van szüksége. Szereti az alkoholt, nem tudja kontrollálni az ivást. Gary Medel is szeret bulizni, de az alkoholról már leszokott. Eduardo Vargas, ahányszor jön a válogatottba, mindig egyre rosszabb. Mauricio Pinilla is mindig csak a partikra gondol. Alexis Sánchez a fejhallgatójával kel és fekszik, egyedül ül a reggelinél, senkivel sem beszél” – sorolta az argentin szakember.

Öt eltiltott ecuadori játékos

Öt ecuadori labdarúgót eltiltottak a válogatottól, mert az argentinok elleni keddi világbajnoki selejtező (1:3) előtt engedély nélkül elhagyták a csapat szállodáját. A szövetség neveket nem közölt, csak annyit, hogy a fegyelmi bizottság Jorge Celico szövetségi kapitány jelentése alapján egyhangúlag hozta meg döntését. Sajtóhírek szerint Enner Valencia, Joao Plata, Gabriel Cortez, Jefferson Orejuela és Robert Arboleda követett el fegyelmi vétséget. Utóbbi két játékos végigjátszotta a meccset, míg Valencia csereként lépett pályára.

A találkozó elsősorban a vendég argentinoknak volt fontos a továbbjutás szempontjából. Az ecuadoriak már az első percben vezetést szereztek, ám ezt követően Lionel Messi mesterhármasával fordított a rivális, és végül kijutott a jövő évi oroszországi vb-re.

Az ecuadoriak a dél-amerikai selejtezősorozatot négy győzelemmel kezdték, majd a következő tizennégy mérkőzésből csak kettőt nyertek meg, így a tízcsapatos csoport nyolcadik helyén zártak.