2024. április 26., péntek

A nyugdíjak 5, a bérek 10 százalékkal növekednek

Brnabić elégedett a kabinet munkájával

Ana Brnabić kormányfő bejelentette, hogy a tanügyi, egészségügyi dolgozók, szociális központokban foglalkoztatott személyek, a katonaság és rendőrség tagjai, biztonsági szolgálatok foglalkoztatottjai, bíróságok, ügyészségek és büntetés-végrehajtási intézmények, adóhivatalok és művelődési intézetek dolgozói 10 százalékos béremelésre számíthatnak újévtől.

Az államapparátus, képviselőházak és -testületek foglalkoztatottjai 5 százalékos növekedést várhatnak a miniszterelnök nyilatkozata szerint. Január elsejétől esedékesek a növelések, ekkor a nyugdíjak is 5 százalékkal lesznek magasabbak. A nyugdíjasok a következő egy hónap alatt 5.000 dináros gyorssegélyt is kapnak.

Brnabić Kruševacon, a kormány еlső száz napjának értékelőjén számolt be a pozitív változásokról. Mint mondta, csak pénteken este sikerült a kormánynak egyetértést kialakítania a bér- és nyugdíjemelések részletei kapcsán.

Beszámolt róla, hogy a kormány csökkenteni tudta az államadósságot 7,6 százalékkal, ami most a bruttó hazai termék 65,4 százalékát éri el. Pozitívumként beszélt arról is, hogy a világ legmeghatározóbb politikusaival tudott találkozni már mandátumának első száz napja alatt.

A kormány legfontosabb feladatának a regionális stabilitás megőrzése mellett az európai integrációk sikeres folytatását jelölte meg a kormányfő.

A kormányfő elégedettséggel szólt kabinetje eddigi munkájáról és azt mondta, sikerült folytatni az előző kabinet által megkezdett munkát.