2024. április 26., péntek

Zöldséges érdekképviselet

Ada községben a konyhakertészek egyesülete érdekérvényesítéssel, a termékek bemutatásával és pályázatok útján segíti a tagságot

A Moholi Konyhakertészek Egyesületének hetvennégy tagja van, főként zöldségtermesztők, illetve virágkertészek, de vannak köztük méhészek is – tudtuk meg Ugrnov Szilvia egyesületi elnöktől.

A konyhakertészek vezetője elmondta, hogy a termelőiknek kiváló termékeik vannak, amelyeket tartományszerte igyekeznek népszerűsíteni. Ezt legutóbb Újvidéken tették meg a Vajdaság Ízei elnevezésű gasztronómiai fesztiválon. Emellett elérték azt is, hogy a tagságuk az adai és a moholi piacon ingyenesen jusson piaci asztalhoz már többé éve Ada község önkormányzatának támogatásával. Továbbá rendszeresen pályáznak támogatásért a tartománynál és a községi önkormányzatnál is.

– Folyamatosan kísérjük a pályázati lehetőségeket a tartománynál és a községi önkormányzatnál. A községnél pályáztunk az egyesület tevékenységének támogatására, aminek eredményeként a tagságunk ingyenesen ellátogatott az újvidéki mezőgazdasági kiállításra. A tartományhoz két pályázatot nyújtottunk be. Az egyikkel a mezőgazdasági titkárságtól 60 000 dináros támogatást nyertük a törökfalui kukoricatörő verseny megtartására, amelyet szeptember végén harmadik alkalommal szerveztünk meg az adai nyugdíjas-egyesülettel közösen. A másik tartományi pályázatot az egyesület működésére nyújtottuk be, de ennek egyelőre nem ismerjük az eredményét. Továbbá más szervezetekkel és intézményekkel együttműködve különféle kiállításokon és gasztronómiai rendezvényeken veszünk részt, ahol kiállítjuk a friss és feldolgozott termékeinket. Az Adica üdültetési közvállalattal közösen Szabadkán háromnapos kiállításon vettünk részt Ada községet képviselve. Majd szeptember végén Újvidéken a Vajdaság Ízei gasztronómiai fesztiválon mutatkoztunk be a moholi nőaktívával és az Adica közvállalattal – magyarázta Ugrnov Szilvia, aki kiemelte, hogy összefogják a termelőket az egyesületben, amely érdekképviseleti szervként igyekszik képviselni az érdekeiket, bemutatni a termékeiket, és megoldást találni a gondjaikra.

– A közös érdekképviselet eredménye a piaci asztalok ingyenes bérlése. Aki ennek az egyesületnek a tagja, és árul az adai és a moholi piacon, a helyett az önkormányzat kifizeti az asztal bérleti díját. Korábban gondot okozott a piacra való behajtás. Az egyesület kérésére a Standard igazgatója lehetővé tette egy újabb kapu megnyitását, ami leegyszerűsítette az autóknak a ki- és bejárást a piacra, elkerülve a torlódást és a várakozást. Emellett igyekszünk bemutatni a termékeinket, ahol csak lehetőség nyílik rá. Az egyesülettel szeretnénk eljutni külföldre egy rangos nemzetközi mezőgazdasági kiállításra, ahol a későbbiekben talán ki is állítanánk. Nagyon szép termékeink vannak. A legjelentősebb a zöldségtermesztés, hiszen Mohol mindig híres volt a sárgarépáról és a petrezselyemről. Ezenkívül jelentős a zeller és a hagyma termesztése, a fóliasátras termékek közül a paradicsom, a paprika és az uborka, de valójában minden zöldségféle megtalálható a kínálatban. A virágkertészeink pedig egész évben árusítanak vágott és cserepes virágot. Vannak méhészeink, akiknek a száma egyre bővül. A feldolgozás kevésbé jellemző, de ami nem kel el friss áruként, azt feldolgozzák, és úgy értékesítik. Savanyítják a káposztát, az uborkát és a paprikát, valamint kifőzik a paradicsomot – közölte Ugrnov Szilvia.