2024. április 26., péntek

Távfűtés megújuló energiaforrásokból

Napenergiával melegített vízzel évente 10 százalékos megtakarítás nyerhető

A vajdasági távfűtő művek és a földgázelosztó vállalatok vezetőivel tartott pénteken munkaértekezletet Nenad Grbić tartományi energiaügyi, építkezési és közlekedési titkár. A Tartományi Képviselőházban megtartott értekezlet napirendi pontjai között a megújuló energiaforrások, valamint az energia hatékonyabb alkalmazásai szerepeltek.

Szerbia és a régió legnagyobb napkollektormezője található Pancsován (Fotó: Dávid Csilla)

Szerbia és a régió legnagyobb napkollektormezője található Pancsován (Fotó: Dávid Csilla)

A tanácskozáson az Elektrovojvodina és a Srbijagas közvállalat, a NIS kőolajipari vállalat, valamint az udvarnoki föld alatti gáztározó és az újvidéki és pancsovai Távfűtő Művek Közvállalat vettek részt. Az intézmények beszámolót tartottak műszaki felkészültségükről, valamint az előttünk álló fűtési szezon karbantartási munkálatairól.
A városi távfűtő művek Pancsován október 3-ától kezdték meg a fűtőrendszer próbáját, tudtuk meg Zoran Božovićtól, a közvállalat műszaki igazgatójától.
– Idejében megkezdtük a munkálatokat és a felkészülést, az időjárásnak köszönhetően a kisebb hiányosságokat is kiküszöböltük. Az idén több kazán felújítására is sor került. Egy 23 megawattos teljesítményű kazán teljes mértékben megújult. Ezenkívül további két 10,5 megawattos kazánt is helyreállítottunk. A rendszer megbízhatósága jelentős mértékben javult az előző évi állapothoz képest.
Pancsova város az elmúlt évben a romániai Lugos községgel egy Szerbiában egyedülálló projektumot valósított meg. A határon átívelő projektum keretében a napenergia lehetőségeit igyekeztünk kihasználni. Az együttműködés által Szerbia és a régió legnagyobb napkollektormezője jött létre, amely 700 kilowatt erősségű, 360 kollektorral rendelkező napelemmező kiépítéséből állt – mondta Zoran Božović.
Hozzátette, hogy hazánkban a napenergiával fűtött háztartási meleg vízzel évente csupán a téli időszakban 8-tól 10 százalékos megtakarítás nyerhető.
Nenad Grbić elmondta, hogy a megújuló energiaforrások területén Vajdaság kiváló lehetőségekkel rendelkezik. Ugyanis, mint mondta, a napenergia hasznosításának lehetősége vidékünkön jelentősen magasabb mint az Európai Unió országaiban. Ezenkívül az energiatakarékosság fontosságára is felhívta a figyelmet.
– A polgárok lakóhelyükön is tudnak takarékoskodni az energiával. Mindenki elősegítheti lakóközösségében a hatékonyabb energiafelhasználást. A hőszigetelő szalagok használata által már nagy lépést tehetünk a takarékosság felé – mondta Grbić.
Davor Andrašić, a szabadkai Távfűtő Művek igazgatója elmondta, Szabadka szintén készen áll a fűtési idényre.
– A fűtőrendszer felújítása befejeződött. Hivatalosan október 15-étől kezdődik a fűtésszezon, azonban a külső hőmérsékletet is figyelembe kell vennünk. Az energiaforrások tekintetében a földgáz használatára helyezzük a hangsúlyt – ecsetelte Davor Andrašić.