2024. április 26., péntek

Amiről Európa hallani sem akar

Semjén: Magyarországnak kötelessége segíteni az üldözött keresztényeken

Összehangolt nemzetközi fellépésre van szükség a keresztényüldözés problémájának megoldásához – hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter tegnap, ma Budapesten, a keresztényüldözésről tartott kétnapos nemzetközi konferencia zárónapján.

Balog Zoltán, Semjén Zsolt és Azbej Tristan helyettes államtitkár a sajtótájékoztatón (Fotó: MTI)

Balog Zoltán, Semjén Zsolt és Azbej Tristan helyettes államtitkár a sajtótájékoztatón (Fotó: MTI)

Szijjártó Péter a Válaszok keresése egy hosszú ideje elhallgatott válságra című rendezvényen arról beszélt, hogy a világban egyre jobban terjed a szélsőségesség, milliók kénytelenek elhagyni otthonukat, és ezeket a problémákat nem országonként kell kezelni, hanem nemzetközi, összehangolt válaszra van szükség.

A miniszter szerint vissza kell utasítani minden olyan hazug megközelítést, amely a keresztény közösségek védelmét valakik elleni tevékenységként próbálja beállítani. Szijjártó Péter azt mondta, becsüli muzulmán kollégáinak azt az elkötelezettségét, ahogyan a muzulmánok megvédéséről beszélnek. Véleménye szerint a keresztény politikusoknak is hasonló lelkesedéssel kellene kiállniuk a keresztény közösségek mellett. A politikailag korrekt elvárások azonban távol tartják őket attól, hogy őszintén tudják képviselni ezt a megközelítést – jelentette ki Szijjártó Péter.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a keresztényüldözésről rendezett budapesti konferencia pénteki, zárónapján tartott sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: nyilvánvalóan keresztényüldözés zajlik napjainkban, öt vallási okokból üldözöttből négy keresztény, s a jelenség mintegy 100 országban figyelhető meg.

A miniszterelnök-helyettes szerint Magyarországnak, mint történelmében, kultúrájában, hagyományaiban keresztény identitású és kötődésű államnak természetes kötelezettsége, hogy az üldözött keresztényekről gondoskodjon és segítsen rajtuk.

Hozzátette: a keresztények befogadásában nagyon nagyvonalú Magyarország, de nem cél, hogy a keresztény Kelet kiürüljön. Fontosnak tartotta, hogy csak azok jöjjenek el, akik végképp nem tudnak maradni, mert lehetetlen helyzetben vagy életveszélyben vannak.

A kormányfő helyettese sürgette azt is, hogy Hágában végre állítsák bíróság elé a keresztényellenes népirtást elkövető iszlamistákat.

Semjén Zsolt beszélt arról is, hogy keresztényüldözés „lightos”, de nem veszélytelen formája az, ami az Európai Unióban zajlik, azaz a keresztény civilizáció tudatos rombolása, feladása. Ez lehetővé teszi, hogy az iszlám, mint „kés a vajban” tudjon nyomulni Európában. Az európai keresztény identitás megroppant a keresztényellenes „mesterkedéseknek” köszönhetően – értékelte a miniszterelnök-helyettes, aki ennek egyik látható jeleként azonosította, hogy az európai fórumok nem hajlandóak a nyilvánvaló tények ellenére sem olyan megnyilatkozást tenni, miszerint keresztényüldözés zajlik. Ehelyett emberi jogi, esetleg vallási sérelmekről beszélnek.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere arról beszélt, hogy a Válaszok keresése egy hosszú ideje elhallgatott válságra című nemzetközi konferenciára 32 országból több mint 300 résztvevő érkezett. Kiemelte: nemcsak az a feladat, hogy ott segítsenek, ahol a baj van, hanem az is, hogy felhívják a nemzetközi közvélemény figyelmét a témára, és nemzetközi összefogást kezdeményezzenek.