2024. április 26., péntek

Varga Nikolettáé az első hely és a vándorserleg

A középiskolások beszédművészeti vetélkedőjével csütörtökön Adán, a községháza dísztermében megkezdődött a Szarvas Gábor Nyelvművelő Napok idei, háromnapos rendezvénysorozata, amelynek a nyelvi kultúra és a nyelvi viselkedés a központi témája. A szervezők – a Szarvas Gábor Nyelvművelő Egyesület, a Szarvas Gábor Könyvtár és Ada község önkormányzata – ennek a témának szentelik a nyelvművelő napok rendezvényeit, mondta nyitó beszédében dr. Hódi Éva, a nyelvművelő egyesület elnöke. Meglátása szerint a téma minden embert érint és közérdeklődésre tart számot.

Kiemelte, hogy Adán már 1970 óta, közel 50 éve rendezik meg a nyelvművelő napokat, amely Vajdaságban és azon kívül is a magyar nyelv ünnepének számít, és hírnévre tett szert határon innen és túl. A beszédverseny előtt megköszönte a magyartanároknak a felkészítést, a középiskolai diákoknak pedig a részvételt, és mindenkinek sikeres versenyzést kívánt, annak reményében, hogy jövőre ismét ellátogatnak a nyelvművelő napokra.

A középiskolások beszédversenye az idén tömegesebb volt, mint az előző évben. Ezúttal a megmérettetésen 20 diák vett részt 9 középiskolából és 1-1 művelődési központból és alapítványtól, mégpedig Szabadkáról, Zentáról és Szegedről. A hagyományokhoz híven a beszédverseny ezúttal is két részből állt. Az első részben a tanulók 2 perces szabadon választott prózai szöveget mondtak el fejből, a második részben egy ismeretlen szöveget, méghozzá Wacha Imre: A tömegközlekedés illemtana című írását kapták kézhez, amelyről 10 perces olvasás után kellett beszélniük, kiegészítve azt saját gondolataikkal.

Az elhangzott produkciók alapján a háromtagú zsűri – dr. Molnár Csikós László nyelvész, Krnács Erika előadóművész és Péter Krisztina magyartanár – az első díjat és az ezzel járó vándorserleget Varga Nikolettának (zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium, Radócki-Dukai Virág tanár) ítélte oda. A második díjat Szabó Imre (zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium, Radócki-Dukai Virág t.) érdemelte ki, harmadik helyen végzett Szabó Regina (szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium, Tóth Ágota t.). A Szarvas Gábor Nyelvművelő Egyesület díját Volford Viktor (Szegedi Szakképzési Centrum Gábor Dénes Szakgimnázium, Szántóné Benkő Judit t.) vehette át, a Szarvas Gábor Könyvtár díját Dimitrov Nikoletta (szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium, Tóth Ágota t.), valamint a Széchényi István Stratégiakutató Intézet díjában részesült Kiss Dávid (Szegedi Szakképzési Centrum Déri Miksa Szakgimnázium és Szakközépiskola, Gergelyné Bodó Mária t.)

A beszédversenyt követően dr. Hódi Éva kihirdette a Szarvas Gábor Nyelvművelő Egyesület által közzétett nyelvészeti pályázat végeredményét és kiosztotta a díjakat a középiskolások, illetve az egyetemisták/ felnőttek kategóriájában. A beérkezett pályaműveket dr. Molnár Csikós László, dr. Hódi Éva és Szabó Szabados Ilona magyartanár alkotta zsűri bírálta el és díjazta. A pályázatot a középiskolások számára A nyelv a kultúra hordozója és a viselkedés tükre címmel hirdették meg. Az első díjat Németh Viktor érdemelte ki, a második díjat Balassa Márta, a harmadik díjat pedig Kokrehel Izabella vehette át. Mindhárman a topolyai Mezőgazdasági Iskola diákjai, a felkészítő tanáraik Éter Pandurcsek Bettina és Vajda Annamária. Az egyetemisták és felnőttek kategóriájában Nyelvi kultúra – nyelvi viselkedés címmel meghirdetett pályázaton a bírálóbizottság döntése értelmében egyedüli pályázóként az első díjat a csókai Huszák Krisztina érdemelte ki.