2024. április 26., péntek

Nem kell a szerbiai birka

Bár azt ígérték, hogy a keleti ország korlátlan mennyiségben vásárolja fel a szerbiai bárányhúst, eddig egyetlen egyet sem szállítottak Kínába
Illusztráció

Illusztráció

Nedim Sejdinović, mezőgazdasági miniszter a májusban megtartott újvidéki Mezőgazdasági Vásáron nagy csinnadrattával jelentette be, hogy megérkeztek a szükséges engedélyek, így Szerbia már Kínába is exportálhat bárányhúst.

Akkor még csak egy, a pećincii Đurđević vágóhíd kapott engedélyt exportra, a miniszter azonban azt ígérte, hogy június folyamán újabb nyolc vágóhíd juthat hozzá a szükséges dokumentációhoz, amely mentén korlátlan mennyiségben szállíthatnak Kínába bárányhúst.

A B92 internetes hírportál a Szerbiai Gazdasági Kamara kimutatására hivatkozva közölte, hogy május óta nem szállítottak Szerbiából sem bárány-, sem birkahúst, sem másmilyen húsfélét Kínába.

A Đurđević vágóhíd igazgatója, Đorđe Kuzminac, májusban azt mondta, hogy legkésőbb júliusig 3 ezer darab birkát szállítanak Kínába, ebből azonban nem lett semmi. Az okokról senki nem nyilatkozott a B92nek.