2024. április 26., péntek

Több mint ezerszáz kézimunka

Kézimunkacsoportok értékelő közgyűlése Topolyán

A topolyai Vásártéri Otthonban megtartották a Vajdasági Kézimunka-kedvelők Szövetségének értékelő közgyűlését.

A gyűlésre Vajdaság több helységéből étkeztek résztvevők. Kiss Julianna elnökletével megvitatták az idén Kúlán megtartott kiállítás színvonalát. Elhangzott, hogy nehézkesen indult a csoportok bejelentkezése, de végül mégis szép kiállítást tudhat maga mögött a kúlai Népkör Magyar Művelődési Központ és a kézimunkacsoportja, akik a házigazda szerepét töltötték be, gondoskodtak a résztvevők fogadásáról, elhelyezéséről. Egy rendezett, sokrétű kiállítás valósult meg a segítségükkel, ezt az is bizonyítja, hogy a kánikula ellenére szép számban voltak látogatók. A rendezvényen alkalom adódott a tapasztalatcserére, és arra is, hogy a kézimunkázók jó tanácsokkal lássák el egymást. A kiállításon 35 község 45 csoportja vett részt. Rajtuk kívül külföldi szakkörök, gyermekcsoportok és egyéni kiállítók is megjelentek munkáikkal a rendezvényen. Bácsföldvár, Kishegyes, Topolya, Szenttamás, Temerin, Csóka, Hódegyháza, Újvidék, Gunaras, Zentagunaras, Piros, Törökkanizsa, Debeljacsa, Bácskossuthfalva, Székelykeve, Budiszava, Nagykikinda, Verbász, Óbecse, Kúla, Bácsfeketehegy, Kisradanovác, Muzslya, Zenta és Csantavér kézimunkázói mellett Tiszaföldvár, Tiszasziget, Orosháza, Forráskút, Kalocsa, Újszentiván és Dunaföldvár csoportjai is kiállítottak.

Kanyó Hajnalka, a szervezőbizottság elnöke a következőképp értékelte a kiállítást:

– A június 29-től július 2-ig tartó kiállítást a kúlai Petőfi Brigád Általános Iskolában tartottuk, és a jövőre százötven éves kúlai Népkör Magyar Művelődési Központ és a kézimunkacsoport szervezte meg. A jelentkezések alapján összesen 1191 személy munkája került kiállításra. Nagyon sok szép kézimunkát láthattunk, és örülünk annak, hogy vannak kézimunkázó asszonyok, valamint bízunk abban, hogy lesz utánpótlás is. Nehéz feladat hárult a szervezőkre, de a munka eredménye láttán értelmet nyernek az erőfeszítések.

 A jövő évi, sorrendben huszadik kiállítást Topolyán tartja a Vajdasági Magyar Kézimunka-kedvelők Szövetsége. Ennek jelképe, a vándorbot ezen a közgyűlésen került átadásra. Paul Szikora Erzsébet vette át a Községi Női Fórum Nefelejcs Hagyományápoló Kézimunka-társulat nevében – ők lesznek a huszadik kiállítás szervezői a jövő év júniusában.