2024. április 26., péntek

Épülhet a Nyugati főcsatorna

Lezárult a közbeszerzési eljárás a temerini, úgynevezett Nyugati főcsatorna építésére, tudtuk meg Gusztony Andrástól, a községi tanács környezetvédelmi reszortfelelősétől. A képviselő-testület júliusban meghozott döntése szerint a költségvetésből mintegy 50 millió dinárt költenek a csatorna építésére, és az új szennyvíztisztító tervdokumentációjának a kidolgozására.

Temerin központja (Góbor Béla felvétele)

Temerin központja (Góbor Béla felvétele)

A csatorna építésére még az elmúlt évben 20 millió dinárt kapott a község a Tartományi Mezőgazdasági, Víz- és Erdőgazdálkodási Titkárságtól, a többit pedig a költségvetésből pótolják. Az építési tervek már elkészültek, a meghirdetett közbeszerzési eljárás során ugyanaz a vállalat kapta a munkát, amelyik a Járek felé vezető déli főcsatornát is építette. Várhatóan a polgármester a napokban meg is köti a szerződést a munkálatok elvégzésére, amelyek még az idén meg is kezdődhetnek.

A csatorna a Népfront utcai elágazástól a Halpiacnak nevezett városrészen (az Ivo Lola Ribar utcában) halad a Rákóczi Ferenc utca végéig, ahonnan feljön a 22-es blokk irányába. A cél a Petőfi Sándor utca elérése, ám hogy meddig jutnak, az az időjárástól, a terepi viszonyoktól és a költségektől függ.

Ugyanakkor megtudtuk azt is, hogy jövőre hozzálátnak egy új szennyvíztisztító építéséhez is, amely a meglévőtől megközelítőleg hatszor nagyobb kapacitású lesz, és a következő néhány évtizedben megfelel az igényeknek. Nagyon drága beruházásról van szó – az előszámítások szerint mintegy 350 millió dinárba kerül –, ezért az önkormányzat tartományi és a köztársasági forrásokra is számít.