2024. április 26., péntek

Drámaian csökken az egészségügyi dolgozók száma Óbecsén

November 1-jétől három helyett már csak két nőgyógyász fogadja a pácienseket az óbecsei egészségházban, ketten ugyanis felmondtak az intézményben. Az osztályon csupán Jasmina Erdeljan Nikolić foglalkozik majd a betegekkel, várandósokkal – Kosana Nešić igazgatónő szerint jobb munkaszervezéssel és a más községekből bejelentkező páciensek elutasításával próbálják majd biztosítani a megfelelő nőgyógyászati ellátást.

Nehéz helyzetben van az egészségház (Fotó: Fehér Rózsa)

Az igazgatónő szerint az egészségügyi dolgozók távozása járványszerű méreteket öltött, az óbecsei orvosok, ápolók külföldön vagy magánrendelőkben keresnek új munkahelyet. 2016-ban 24 alkalmazott ment el az egészségházból, közülük kilenc személy – többek között két orvos és egy gyógyszerész – saját elhatározásból mondott föl, a többiek nyugdíjba vonultak vagy a racionalizáció keretében távoztak. Az idén eddig összesen 11-en mondtak föl, közöttük 4 orvos is volt, egy személy pedig nyugdíjba vonult, de egyetlen távozó helyére sem lehetett új alkalmazottat felvenni. A finanszírozó július 1-től nem fizeti további két óbecsei orvos és két ápolónő bérét, de az egészségház nem bocsátotta el őket, egyelőre saját forrásból próbálja fedezni a fizetésüket. Kosana Nešić elmondása szerint jelenleg 56-an dolgoznak az egészségházban, de ezt a létszámot 43-ra kell csökkenteni, mivel az elvándorlás miatt a község lakossága évről évre csökken.
A helyi, primáris egészségügyi ellátás minősége azért kulcsfontosságú Óbecsén, mert ez a város talán az egyetlen olyan település az országban, amely 50 kilométeres távolságon belül nem tud szekundáris vagy terciális egészségügyi szolgáltatáshoz, azaz kórházi ellátáshoz jutni.