2024. április 26., péntek

Több nagy cég is elhagyja Katalóniát

Újabb három vállalat jelentette be székhelyének megváltoztatását

Az autópálya-üzemeltetéssel foglalkozó cég, az Albertis jelentette be tegnap elsőként a döntését, majd a Cellnex Telecom, valamint a Colonial ingatlanfejlesztő csoport is kinyilvánította székhelymódosítási szándékát.

Az Albertis, valamint a Cellnex vállalat határozottan nyilatkozott lépésének okáról: a jelenlegi katalóniai politikai helyzet miatt döntött. A cégek szerint a belpolitikai bizonytalanság negatív hatást gyakorol a helyi gazdaságra, amelynek időtartama ráadásul beláthatatlan, ezért a székhelyek áthelyezésével szeretnék elkerülni az esetleges veszteségeket.

Az óriáscégek áthelyezése következtében Katalóniában a múlt hét folyamán még hét, ma csupán egyetlen bejegyzett vállalat szerepel a tőzsdén. A Grifols gyógyszeripari cég székhelye továbbra is Barcelonában van.

Spanyolország és Katalónia gazdasági szakértőit aggasztja a jelenlegi helyzet. Joan Rosell, a spanyol munkáltatók szervezetének (CEOE) elnöke elmondta, hogy a vállalatok ,,rettenetesen aggódnak” jövőjük miatt.

Mint arról az MTI is beszámolt, a spanyol gazdasági miniszter a kabinet múlt heti ülését követő sajtótájékoztatón, pénteken jelentette be Madridban, hogy a spanyol kormány megkönnyítette az országban működő cégek székhelyének belföldi megváltoztatását.

Több vállalat, illetve pénzintézet után a harmadik legnagyobb spanyol bank, a Caixabank is bejelentette, hogy Barcelonából Valenciába teszi át a székhelyét. A Gas Natural pedig azt közölte, Madridba költözteti székhelyét a katalán fővárosból.

Luis de Guindos spanyol gazdasági miniszter elmondta: a szombaton hatályba lépő rendelet értelmében a székhelyváltoztatáshoz nem lesz szükséges a részvényesi közgyűlés jóváhagyására, hanem azt az igazgatótanács döntése alapján is végre lehet hajtani.

Igaz ez azokra a cégekre is, amelyek alapszabályzata jelenleg előírja a közgyűlési szavazást. Ha továbbra is érvényben szeretnék tartani ezt a kitételt, akkor azt a jövőben újra, külön kell rögzíteniük az alapszabályban – tette hozzá.

A politikus hangsúlyozta: a rendelet elfogadását több vállalat is kérte a spanyol kormánytól.

A központi vezetés egy nappal azután hozta meg ezt a döntést, hogy a Banco Sabadell, Spanyolország ötödik legnagyobb bankja bejelentette: áthelyezi székhelyét Barcelonából Alicante városba, mert így tudja garantálni a jogbiztonságot ügyfeleinek és részvényeseinek.

A világ 18 országában jelenlévő Banco Sabadell központja 136 év után költözik el Barcelonából.

A függetlenségi népszavazás óta több cég, például az Eurona Wireless távközlési szolgáltató vállalat és az Oryzon Genomics biotechnológiai cég is bejelentette, hogy Madridba költözteti központját.

A Caixabank igazgatótanácsa közleményben tudatta: „az ügyfelek, a részvényesek és az alkalmazottak védelmében”, valamint „a jog- és szabályozási biztonság megőrzésének érdekében” úgy döntött, hogy Barcelonából Valenciába helyezi át a bank székhelyét. A változás nem jár együtt az alkalmazottak áthelyezésével.

A cégek székhelyének áthelyezése Katalónia számára adóbevételek elvesztését jelenti, ilyen például a gazdasági tevékenységet terhelő adó, valamint a vagyonátruházási illeték.