2024. április 26., péntek

Biztonságos hétköznapokat!

Katarina Karađorđević hercegnő nyitotta meg a nemzetközi konferenciát

A biztonságos közösségek a társadalom alapszükségletét képezik – mottóval kezdődött meg kedden Újvidéken a biztonságos közösségek XXIII. nemzetközi konferenciája.

Ivan Đoković: Minden egyén a maga módján járul hozzá a közbiztonság megteremtéséhez – Zdravko Jelušić, Katarina Karađorđević és prof. dr. Mirjana Milankov a megnyitón (Fotó: Dávid Csilla)

Ivan Đoković: Minden egyén a maga módján járul hozzá a közbiztonság megteremtéséhez – Zdravko Jelušić, Katarina Karađorđević és prof. dr. Mirjana Milankov a megnyitón (Fotó: Dávid Csilla)

A háromnapos tanácskozásra 42 országból érkeztek a résztvevők. Prof. dr. Mirjana Milankovnak, a szervezőbizottság elnökének elmondása szerint az életminőség javítása mindannyiunk közös feladata. Folyamatosan azon kell dolgoznunk, hogy a hétköznapokat biztonságosabbá tegyük, és ezáltal megfelelő életfeltételeket teremtsünk a fiatalabb generációk számára.
Ivan Đoković tartományi kormányfőhelyettes hangsúlyozta, hogy a közbiztonság széles körű és multidiszciplináris jelenség.
– A megelőzésnek kulturális dimenziója is van. A kultúra révén ugyanis jelentősen hozzájárulhatunk a köztudat formálásához, amelynek a megelőzés és a védelem alapját kell képeznie. A környezetünk fontosságáról alkotott vélemény garantálja azt, hogy minden egyén a maga módján vegye ki a részét a közbiztonság megteremtéséből – mondta Ivan Đoković, és hozzátette, hogy a háromnapos tanácskozáson elhangzott következtetéseket a jövőben beépítik a tartományi kormány stratégiai dokumentumaiba és tevékenységébe.
A tanácskozást hivatalosan Katarina Karađorđević hercegnő nyitotta meg, aki egyben a rendezvény védnöke is.
– Büszkeséggel tölt el az, hogy Szerbia ad otthont egy ilyen konferenciának. Ezáltal olyan képet alkotnak az országról, hogy folyamatosan fejlődünk, és eredményeket mutatunk fel. A közbiztonság kérdése a világon szinte minden embert foglalkoztat. Az életünkben egy küldetésünk van, az pedig a szeretet és a kölcsönös megbecsülés. A segítségnyújtás mindannyiunk alapszükséglete – mutatott rá Katarina Karađorđević hercegnő.
Jasmina Milošević, a Közlekedésbiztonsági Ügynökség igazgatója felhívta a figyelmet arra, hogy a világon 1,5 millió ember veszti életet valamilyen közúti balesetben, kétpercenként három ember hal meg, és négypercenként egy gyermek lesz baleset áldozata. Éppen ezért a közlekedésbiztonság globális témának számít.
– Az ügynökség nagy hangsúlyt helyez a megelőzésre. Különféle előadásokon, számos tevékenységgel szólunk minden generációhoz. A közlekedés legfiatalabb résztvevői már első osztályban ingyen megkapják A kis figyelmes szabályai a közlekedésben (Pažljivkova pravila u saobraćaju) című könyvecskét. Az említett könyv az itt élő nemzeti kisebbségek nyelvén is elérhető. Ezenkívül a szülőket, a tanárokat, az oktatásügyi dolgozókat és a nyugdíjasokat is bevonjuk a munkánkba. Külön kihívást jelent számunkra a nyári időszak, amikor a régió számos országára is odafigyelünk. Legutóbbi kampányunkat követően mintegy 300-zal csökkent a sérülteknek, valamint 10 százalékkal kevesebb volt a közúti balesetek áldozatainak a száma. Elsődleges célunk, hogy minden emberi életet megőrizzünk – mutatott rá Jasmina Milošević.