2024. április 26., péntek

Ökumenikus idegenforgalom

Egyházzenei Fesztivált tartottak Zentán – Egy nagy, egyházi, határon átnyúló projektumnak a kezdete
Borbély Zoltán zentai orgonaművész

Borbély Zoltán zentai orgonaművész

A zentai Jézus Szíve-templomban az elmúlt hétvége az Egyházzenei Fesztivál jegyében telt el, amelyen neves orgonaművészek léptek fel. Pénteken mgr. Borbély Zoltán orgonahangversenyével kezdődött a rendezvénysorozat, szombaton Lana Jelenković belgrádi orgonaművész vezetésével orgonabemutatón és német orgonaesten vehettek részt a zenekedvelők, vasárnap pedig zenés áhítatot szerveztek a reformáció fennállásának 500 éves jubileuma jegyében. Az áhítatot Dolinszky Márta bajsai evangélikus lelkész és Kuzma Levente szegedi orgonaművész vezette.

A rendezvényt, amelynek ez volt a nyitóeseménye, a Szerbia–Románia IPA, Európai Uniós Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében valósították meg. Korábban úgyszintén e program támogatásából rendezték meg a Bánsági orgonák és orgonakészítők című kiállítást és

dr. Franz Metz temesvári származású, jelenleg Németországban élő orgonaművész hangversenyét is, október 25-én pedig sor kerül a régió kántorainak a találkozójára.

Az uniós program elsődleges célja egyébként a nemzetek közötti ökumenikus idegenforgalom fejlesztése. A program keretében temesvári és zentai egyházi épületek felújítását, restaurálását is előirányozták, Zentán konkrétan a Jézus Szíve-templom felújítását, Temesváron pedig egy modern hangversenyterem kiépítését.

A zentai templomban a fűtési rendszert építik ki, s a 120 éves épület szigetelését is elvégzik – nyilatkozta Matykó Árpád, a program egyik koordinátora, aki elmondta, hogy a templom orgonáját is felújítják, és a padlózatot és a padsorokat is restaurálják.

A tervek között szerepel egy idegenforgalmi weboldal létrehozása, amelyen részletesen bemutatnák a turisztikai útvonalakat, ezenkívül egyházzenei programok, kórusok fellépését, hangversenyek és a hozzájuk kapcsolódó kiállítások megrendezését is tervbe vették, összesen 45 tematikus rendezvényt: 11 koncertet, 3 nagymisét, 12 orgonahangversenyt, hat kórustalálkozót, három kántortalálkozót, hat kiállítást, két konferenciát és két kirándulást szeretnének megszervezni. Zenta mellett a rendezvények egy részét Versecen, Nagybecskereken, illetve a romániai Lugoson (Lugoj), és Újmosnicán (Mosnita Noua) rendezik meg.