2024. április 26., péntek

Megvédték a hazát

Az 1110 évvel ezelőtt zajlott pozsonyi ütközetet elevenítették fel Bácskossuthfalván

Pénteken megemlékezett a Kárpát-medence sorsát 1110 évvel meghatározó honvédő csatáról az Id. Kovács Gyula Általános Iskola diákserege és vendégeik, illetve az Értük Egyesület a Moravicai Gyerekekért.

Csillogó szemű alsósok és a feladatot teljes beleéléssel teljesítő felsős diákok emlékeztek meg a pozsonyi csatáról (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Csillogó szemű alsósok és a feladatot teljes beleéléssel teljesítő felsős diákok emlékeztek meg a pozsonyi csatáról (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Az időjárási feltételekhez alkalmazkodva a tornaterem adott otthont az eredetileg az egykori téglagyár vadregényes terepére megálmodott honvédő csata emlékére csaknem 100 felsős fiú és lány közreműködésével szervezett „összecsapásnak”. A kora középkor egyik meghatározó ütközete 907-ben zajlott. Az eseménynek az utókor méltatlanul kevés figyelmet szentel, pedig a Keleti Frank Királyság seregének megsemmisítő vereségével és a magyar haderő győzelmével zárultó csata sorsdöntő jelentőségű volt a Kárpát-medence történelmének alakulásában is. Nagy Tibor, az iskola történelemtanára, a látványösszecsapás megálmodója elárulta, hogy tavasszal merült fel az ötlet a megemélkezés megszervezésére, az tanév vége körül derült ki, hogy pályázati pénzekből sikerül anyagi hátteret is teremteni hozzá.

– A Bethlen Gábor Alap pályázati támogatásának, mintegy 600 ezer forintnak köszönhetően kezdtük el megszervezni a csatajelenet alapjait. Szeptemberben kezdtük meg a diákokkal a csatajelenetekkel kapcsolatos felkészülést, illetve közreműködtek a Káliz Íjászegyesület bácskossuthfalvi és bajsai hagyományőrzői. Nagy hangsúlyt fektettünk arra, hogy az alsós és a felsős diákok is megismerjék az esemény történelmi hátterét és egyáltalán a cselekményt, tudják, hogy mit látnak – tudtuk meg Nagy Tibortól, aki sajnálatát fejezte ki, hogy nem sikerült a téglagyár területén lebonyolítani az eseményt, hiszen eredetileg a díszletként felállított hajókat az íjászok tüzes nyilakkal lőtték volna, illetve a csata végét egy hatalmas égő máglyarakás pecsételte volna meg.

– A történelemórán bemagolt tananyag sok esetben kikopik idővel az emberből, de ezzel a rendezvénnyel, azt hiszem, elértük a célunkat, hogy mélyen belevéstük a csillogó szemű gyerekek emlékezetébe a magyarság számára sorsdöntő történelmi eseményt – mutatott rá a történelemtanár.

A Kameránk fókuszában a pozsonyi csata című rendezvény alkalmából a karcagi és a csantavéri testvériskolákból is érkeztek vendégek egy-egy nagy méretű, kézzel készített címerpajzzsal felfegyverkezve. Nekik elismerő oklevelet nyújtott át dr. Crnkovity Gábor iskolaigazgató. A rendezvényt Magyarország kormánya, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága és a Bethlen Gábor Alap támogatásával valósították meg.