2024. április 26., péntek

A mártírok előtt tisztelegtek

Adán a nemzeti gyásznap alkalmából megemlékezést tartottak a Damjanich-emlékműnél

A Vajdasági Magyar Szövetség, a Millecentenáriumi Emlékbizottság és a Vadvirág Hagyományápoló Kör csütörtökön Adán a Damjanich-emlékműnél koszorúzással egybekötött emlékműsort tartott a nemzeti gyásznap alkalmából az 1849. október 6-án kivégzett aradi vértanúk tiszteletére.

Gruber Ferenc beszéde a megemlékezésen (Csincsik Zsolt felvétele)

Gruber Ferenc beszéde a megemlékezésen (Csincsik Zsolt felvétele)

A rendezvényt a Vadvirág ifjú versmondóinak szavalatai nyitották meg. Majd Gruber Ferenc, a Millecentenáriumi Emlékbizottság elnöke mondott beszédet, aki a szabadságharc mártír tábornokait méltatta, illetve felolvasta utolsó üzenetüket: – Fejet hajtunk az 1848–49-es szabadságharc mártír tábornokai és vezetői előtt. Az emlékezés kötelezettségét nem mulaszthatjuk el. Ha nem emlékeznénk hőseinkre, nem lenne értelme közösséget vállalni egymással, nem lenne értelmük a magyar, a magyarság és a nemzeti összetartozás kifejezéseknek. A történelmünkben a forradalmak és a szabadságharcok mindig példaként szolgáltak. A hősöket kivégezhették, elüldözhették az országból, de példájuk nemzedékeknek adott erőt. Az aradi tizenhárom a szabadságért hozott áldozatvállalás szimbóluma lett, útjuk a vesztőhelyre a magyar golgotává magasztosul, október 6. pedig a törhetetlen szabadságvágy jelképévé nemesedett – mondta Gruber Ferenc.

A megemlékezés koszorúzással zárult a Damjanich-emlékműnél, ahol a kegyelet virágait az MNT képviseletében dr. Antal Szilárd helyezte el, az önkormányzat nevében Búcsú Attila és Tóbiás József. A VMSZ elnöksége részéről Bús Ottó és Újhelyi Nándor koszorúzott, a VMSZ adai, moholi és törökfalui szervezeteinek képviseletében Pétervári Attila és Varga Elfride. A Millecentenáriumi Emlékbizottság részéről Gruber Ferenc, Tóth László és Szabó Szabados Ilona helyezett el koszorút, a Vadvirág HK részéről Varga Lívia, Palatinus Viola, Péter Alíz és Lévai Balázs, illetve a VMDP képviseletében Györe Béla. A megemlékezés este misével zárult az adai Szentháromság római katolikus templomban.