2024. április 26., péntek

Biztonság a foci-vb-n

Mintegy 14 500 biztonsági őr és 16 500 rendező tevékenykedik majd a jövő évi oroszországi labdarúgó-világbajnokság mérkőzésein. Alekszej Szorokin, a szervezőbizottság vezetője elmondta, hogy a rendezők kiválasztása és képzése még várat magára, továbbá a biztonsági feladatokat ellátó cégekkel sem állapodtak még meg. Hozzátette, száznyolcvan helyen állítanak majd fel egészségügyi bázisokat, és háromszáz mentőcsapat dolgozik majd a vb ideje alatt.

Szorokin arról is beszélt, hogy 2,6 millió belépőt hoznak forgalomba, és a legolcsóbbakat az orosz állampolgárok számára tartják fenn. Az értékesítés első fázisa szeptember 14-én kezdődött és jövő csütörtökig tart. „Már 1,3 millió jegyigénylés érkezett. A külföldiek közül a mexikóiak, a brazilok, az argentinok és az amerikaiak a legaktívabbak, ők összesen mintegy 175 ezer jegyet kértek eddig” – mondta Szorokin.

Ide vonatkozó hír, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint a labdarúgó-világbajnokságra épülő, megújuló létesítmények összességében „kielégítő állapotban vannak”. Az államfő a napokban arról beszélt, hogy bár néhány építkezésen akadnak csúszások, azok nem kritikusak, ugyanakkor hozzátette, a legnehezebb feladat az utolsó szakaszban vár rájuk. „Ha megpihenünk, nem fogjuk befejezni a munkát” – mondta Putyin.

A moszkvai vezetőség a közelgő világbajnokságra való tekintettel könnyített a külföldiek vízumszerzésén, és dollármilliárdokat fordított a stadionok, hotelek és az infrastruktúra fejlesztésére.

A világbajnokságot 2018. június 14. és július 15. között rendezik 11 oroszországi város 12 stadionjában.

Nem lesz Kelet–Nyugat!

Hatvanhét év után nem lesz Kelet–Nyugat mérkőzés az észak-amerikai kosárlabda-bajnokság (NBA) hagyományos All Star-gáláján. A játékosok szakszervezete kedden közölte, hogy új rendszer lép életbe, eszerint a két legtöbb szavazatot kapó kosaras lesz a két csapat kapitánya, és ők állítják össze az ötösöket, függetlenül attól, hogy a keleti vagy a nyugati főcsoportban szerepelnek-e a kiválasztottak. Ezzel megszűnik az a lebonyolítási mód, amely az első, 1951-es gála óta működött.

A kosárfesztiválon részt vevő 12-12 játékost továbbra is a szurkolók szavazzák meg, a két kezdőcsapat összesen tízfős névsora a rajongók, a játékosok és az újságírók voksai alapján áll össze – ezekből választ azután a két csapatkapitány.

A 67. All Star-mérkőzésnek a Los Angeles-i Staples Center ad otthont február 18-án.

Jágr újabb szerződése

Egyéves szerződést kötött a Calgary Flames csapatával Jaromír Jágr, az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) 45 éves sztárja. A cseh játékos egymillió dollárt keres 24. NHL-szezonjában, és először szerepel majd kanadai klubnál. „Ez lesz az utolsó idényem, és el akarom mondani, hogy játszottam kanadai csapatban. Külön öröm lenne, ha a Flames színeiben szárnyalhatnám túl Gordie Howe rekordját” – utalt a veterán hokis arra, hogy már csak 57 mérkőzésre van a legtöbb NHL-meccs csúcsától, melyet a legendás Howe tart 1767-tel.

Az olimpiai és világbajnok, Stanley-kupa-győztes Jágr 1710 találkozón 1914 pontot (765 gól, 1149 gólpassz) gyűjtött eddig, és csak Wayne Gretzky áll előtte az örökrangsorban 2857-tel. Jágr korábban a Pittsburgh Penguins, a Washington Capitals, a New York Rangers, a Philadelphia Flyers, a Dallas Stars, a Boston Bruins, a New Jersey Devils és a Florida Panthers együttesét is erősítette, és öt szezonban volt gólkirály.