2024. április 26., péntek

Parázs vita a városházán

A polgármester lemondásának napirendre tűzését követeli az ellenzék – Kinevezték több közvállalat igazgatóját

Augusztus végén lapunk hasábjain is hírt adtunk arról a botrányról, amely Bogdan Laban, Szabadka polgármestere viselkedése miatt robbant ki. Mint ismeretes, egy hangfelvétel került nyilvánosságra, amelyben a polgármester fenyegeti és szidalmazza párttársát, a belgrádi Építőmérnöki Kar tanársegédjét, Vladimir Polovinát. Az ellenzék soraiból akkor többen a polgármester lemondását követelték. Ez nem történt meg, és a tegnap megtartott 11. városi képviselő-testületi ülésen ismét nagy vitát váltott ki az eset. Az ülésen a város 67 képviselőjéből 56-an voltak jelen, és már az első napirendi pont alkalmával felmerültek az alig több, mint egy hónappal ezelőtt történt események. A napirendi pontban Szabadka város költségvetési tervének a 2017. január 1-jétől június 30-áig terjedő időszakra vonatkozó megvalósításáról szóló beszámoló szerepelt. Az ellenzék soraiból olyan felszólalásokat hallhattunk, hogy a beszámoló technikailag rendben van, viszont ami a bevételeket illeti, azok kisebbek, mint az előző években, illetve hogy az előirányzott befektetéseket nem sikerült száz százalékban megvalósítani. A felszólalások mind a hatalmi koalíció, mind az ellenzék részéről személyeskedésbe torkollottak, és a korábbi sérelmek is felbukkantak, többek között a bevezetőben említett eset is. Az ülésen Bogdan Laban is részt vett, és szót kért. Erre válaszul a Mozgalom a Polgári Szabadkáért képviselőcsoport tagjai elhagyták a termet, ezzel tiltakozva a polgármester személye ellen. A felszólalásokat követően Bogdan Laban nyilatkozott a médiának:

– Ami a pozíciómat illeti, mint Szabadka polgármestere minden erőmmel azon vagyok, hogy a munkát a lehető legjobban végezzem a polgárok jóléte érdekében. Úgy gondolom, ez jól látszik az elmúlt tizennégy hónapban végzett munkánkon is. Úgy érzem, ez az incidens nem veszélyeztette a pozíciómat, mindent elmondtam az üggyel kapcsolatban, és az igazságügyi szerveken múlik, hogy kivizsgálják a dolgot. Én elismerem a felelősségemet, és bocsánatot is kértem Szabadka és Szerbia polgáraitól. A hibámért nagy árat fizettem, hisz leginkább a családom szenvedte azt meg – fogalmazott a polgármester. Itt kell megemlítenünk azt is, hogy a minap a szerbiai országos médiában több kép is megjelent, amelyeken Laban háza és az ott végzett munkálatok láthatóak.

A nyilvánosságra került hangfelvétellel kapcsolatban Maglai Jenő, a Mozgalom a Polgári Szabadkáért frakció elnöke is hallatta a hangját:

Bogdan Laban polgármester szerint a történtek nem veszélyeztetik a pozícióját

Bogdan Laban polgármester szerint a történtek nem veszélyeztetik a pozícióját

– Ez az ülés volt a legjobb alkalom arra, hogy beszéljünk az ügyről, de szemmel látható, hogy a hatalmon lévő koalíció tagjai igyekeznek a szőnyeg alá söpörni a témát, másrészt az incidens minden valószínűség szerint sokáig felmerül majd az üléseken és a szabadkai nyilvánosságban is – fogalmazott Maglai.

Az első napirendi pontot lezáró szavazást követően a megszokott mederben folyt az ülés, amelyen összesen hatvanöt napirendi pontot vitattak meg a képviselők. Ezek között több olyan határozat is szerepelt, amely a jövőben nagy hatással lehet a városban működő közvállalatok munkájára, ugyanis a testület szavazattöbbséggel több igazgatót is kinevezett, így a Szabadkai Gázművek Kommunális Közvállalat igazgatója az elkövetkező négy évben a vállalatot eddig megbízott igazgatóként irányító Ződi Ildikó lesz, a Palics–Ludas Közvállalatot Dobó Márta irányítja majd, a Szabadkai Útfenntartó, Várostervezési és Lakásüzemeltetési Közvállalat igazgatójának Predrag Radivojevićot nevezték ki, míg a Szabadkai Vízművek és Csatornázási Kommunális Közvállalat vezetője az elkövetkező időszakban Sugár György lesz. Emellett szó esett több közvállalat 2016. évi működési tervének megvalósulási fokáról szóló beszámolójáról, a tavalyi évben elért nyereségük elosztásáról, működési tervének módosításáról; a valamikori Kosta Nađ kaszárnya részletes szabályozási tervének kidolgozásáról, illetve Szabadka–Palics 2020-ig terjedő, A tervezésről és építésről szóló törvény rendelkezéseivel való összehangolása folyamatának felfüggesztéséről, illetve 2030-ig terjedő általános településrendezési tervének kidolgozásáról.