2024. április 26., péntek
VILÁGBAJNOKI SELEJTEZŐK

Tartalékosan, elszántan és motiváltan

A magyar futballválogatott Svájc és Feröer ellen zárja a vb-selejtezőket

Kedd óta teljes kerettel készül a magyar labdarúgó-válogatott az utolsó két világbajnoki selejtezőre: október 7-én, szombaton Bázelben Svájc vendégeként lép pályára, majd október 10-én, kedden a feröerieket fogadja a Gropuama Arénában.

Bernd Storck szövetségi kapitány helyzetét nehezítette, hogy Svájc ellen eltiltás miatt nem játszhat Dzsudzsák Balázs, Fiola Attila és Priskin Tamás, emellett Gera Zoltán, Szalai Ádám, Pintér Ádám és Kleinheisler László sérült, míg a Chicago Fire zentai születésű játékosa, Nemanja Nikolić azt kérte, hogy klubcsapatánál maradhasson. Így aztán a német szakember tizenkét légióst hívott meg, utolsóként kedden a Le Havre védője, Bese Barnabás is befutott, aki egy nagyon fontos, Lorient elleni 3:2-es győzelem után utazott haza Franciaországból.

„Természetesen a harmadik hely megtartása a legfontosabb. Emellett még egy fontos célunk van: a szurkolóinknak szeretnénk jó teljesítménnyel és persze minél jobb eredménnyel örömet szerezni. Svájc győzelmi kényszerben lesz ellenünk, az itthoni mérkőzésen nagyon keményen meg kellett dolgozniuk ellenünk a három pontért. Feröer ellen pedig mindenképpen nyernünk kell, szóval nagyon elszántan várjuk az előttünk álló két mérkőzést” – nyilatkozta az RB Leipzig kapusa, Gulácsi Péter.

Ugyanezen a véleményen volt Storck is, aki azt mondta, bízik a hasonlóan egységes játékban, mint amit a válogatott legutóbb szeptemberben, Portugália ellen nyújtott.

„A svájciak nyolc meccsen nyolc győzelmet arattak, ezért különösen nagy kihívás lesz játszani ellenük. Optimistán, jó hangulatban vágunk neki a meccsnek, és bízom benne, hogy hasonló teljesítményt tudunk nyújtani, mint a lettek és a portugálok ellen. Néhány játékost nélkülöznünk kell, de mindenki nagyon motiváltan készül, ezért biztos vagyok benne, hogy a csapat meg fogja állni a helyét Bázelben” – mondta.

A válogatott számára a továbbjutás szempontjából már nincs tétje a mérkőzésnek, ugyanakkor a Nemzetek Ligája sorsolása miatt jó lenne megszerezni a csoport 3. helyét. Svájc számára sokkal nagyobb a tét, az együttes ugyan – a világbajnok németekhez hasonlóan – egyelőre hibátlan a csoportban, de így sem biztos, hogy egyenes ágon kijut a vébére. A világbajnoki selejtezőkön ugyanis pontazonosság esetén nem az egymás elleni eredmény, hanem a gólkülönbség rangsorol, azaz ha Svájc legyőzi a magyarokat, Portugália pedig nyer Andorrában, akkor október 10-én, kedden Cristiano Ronaldóéknak elég lenne egy sima győzelem is Svájccal szemben. Jelenleg ugyanis a portugálok gólkülönbsége kilenccel jobb.

Vladimir Petković szövetségi kapitány számára így egyértelmű a helyzet: „Csak a következő meccs számít, három ponttal és pozitívan szeretnénk Lisszabonba utazni” – nyilatkozta. A szarajevói születésű szakember egy svájci lapnak elmondta, nem bánta meg, hogy Svájcba költözött. A soketnikumú keretet azonban nem könnyű csapattá összegyúrnia. „Olyan ez, mintha 26 kantont összekapcsolnánk, hogy közös politikát alakítsunk ki. Sikerülhet, de sok munkát igényel, ismerni kell minden játékost.”

Arra a kérdésre, hogy Svájc megnyerheti-e a világbajnokságot, azt mondta, ez olyan távoli jövő, hogy nem is mer rágondolni. „A közeljövőt kell megélni, a Magyarország, majd a Portugália elleni mérkőzéseket. Minden más ábránd haszontalan egyelőre. De álmodni szabad” – tette hozzá. A hazaiak helyzetét nehezíti, hogy a második számú kapus, Roman Bürki fogműtét miatt nem játszhat, de kidőlt az Udinese középpályása, a lovaglóizom-sérülést szenvedett Valon Behrami is, helyére a Rijeka játékosa, Mario Gavranović kapott meghívást a keretbe.

A B csoport utolsó két fordulójának programja:
Október 7., szombat
18.00: Feröer–Lettország
20.45: Svájc–Magyarország
20.45: Andorra–Portugália

Október 10., kedd
20.45: Magyarország–Feröer
20.45: Lettország–Andorra
20.45: Portugália–Svájc.