2024. április 26., péntek

Átvették az ajándékot a diákok és a tanárok

Az MNT interaktív táblát és könyvcsomagot adományozott az adai Cseh Károly iskolának

A Magyar Nemzeti Tanács a gyermekhét alkalmából egy interaktív táblát és projektort, valamint csaknem 120 szépirodalmi kiadványt és házi olvasmányt tartalmazó könyvcsomagot adományozott az adai Cseh Károly Általános Iskola diákjainak a Magyar Kormány Miniszterelnöksége Nemzetpolitikai Államtitkárságának és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásának köszönhetően. Krizsán Vilmos, az MNT tagja szerdán ünnepélyesen átadta az ajándékcsomagot Adán, a baraparti iskolában.

– A Magyar Nemzeti Tanács egyik fő feladata a magyar nyelvű oktatásnak a megőrzése, fejlesztése és színvonalának javítása. A modern oktatási eszközök, mint az interaktív tábla is, ennek a megvalósulásához járul hozzá. Az interaktív tábla fejleszti a gyermekek vizuális szemléletét, kreativitását. A vizuális tananyag átadásával jobban rögzülnek az információk, így a tanulók jobb eredményeket érhetnek el. A támogatásban részesülő általános iskolák kiválasztásánál egyik fő szempont a nagyszámú, magyar tannyelven tanuló gyermek volt, illetve figyelembe vettük az iskolák technikai felszereltségét és eszközigényét, az előző pályázatokon elnyert támogatásokat, ezenkívül fontos volt az is, hogy a megajándékozott 11 általános iskolából nagy számban tanulnak tovább a diákok. A csaknem 130 ezer dinár értékű interaktív tábla segítségével a diákok megismerkedhetnek a modern oktatási rendszer alapjaival, megalapozva ezzel a további sikeres tanulmányaikat – mondta Krizsán Vilmos.

Az Magyar Nemzeti Tanács folyamatosan segíti az adai Cseh Károly iskolát – tudtuk meg Maksó Éva iskolaigazgatótól: – Szeptember 1-jén az elsősök ajándékcsomagot kaptak, ennek köszönhetően a szülők válláról jelentős mértékben levették a beiskolázással járó anyagi terhet. A harmadik osztályos tanulók szeptemberben egynapos tartalmas kiránduláson vehettek részt, amelynek keretében Újvidékre látogattak el. Az MNT által szervezett továbbképzéseken rendszeresen részt vesznek a tanáraink, ás ezáltal az egyéni szakmai kompetenciájukat fejleszthetik. Az iskolánk igyekszik a kiírt pályázatokon is részt venni. A tavalyi iskolaévben a napközisek étkeztetéséhez – az előírásoknak megfelelő – evőeszközöket vásároltunk a pályázaton nyert anyagi forrásból. Az iskolai könyvtárunknak adományozott házi olvasmányok révén számottevően gyarapodott a könyvállományunk. A szép és új könyveket kézbe véve biztosan nagyobb kedvvel olvasnak a gyerekek. A most ajándékba kapott interaktív táblának nagyon örülünk, igyekeztünk olyan tanteremben elhelyezni, hogy minél több tanár és tanuló használhassa, színvonalasabbá, hatékonyabbá téve ezáltal a tanítási és a tanulási folyamatot. Az interaktív tábla használatának elsajátításához továbbképzési lehetőséget is biztosítottunk, ezért azok a tanárok, akik még nem ismerik a szakszerű használatát, októberben elsajátíthatják. Az eszközben rejlő lehetőségek teljes körű kihasználása érdekében az iskola megvásárolt egy négy évre szóló oktatási prezentációs szoftvert az interaktív táblát illetően. A program digitális tankönyveket nyit meg, melyekben a nyomtatott kiadványok szöveges és képi tartalmán túl számos interaktív extra tartalom, tematikus eszköz és játék teszi érdekesebbé és könnyebben befogadhatóvá a tananyagot. A pedagógusok munkáját pedig a programba épített animációs, prezentációs és illusztrációs lehetőségek is segítik – közölte Maksó Éva.