2024. április 26., péntek

Csökkentették a nyugdíjkorhatárt Lengyelországban

A nők 60, a férfiak pedig 65 évesen már élhetnek a nyugdíjba vonulás lehetőségével. Európában mindenki más fokozatosan emeli a korhatárt, de – mint a brit Reuters hírügynökség írja – Lengyelországban ez volt a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt egyik fő választási ígérete. Az erről szóló jogszabályt a párt jelöltjeként megválasztott Andrzej Duda köztársasági elnök terjesztette be még 2015-ben, a törvényhozás pedig tavaly novemberben szavazta meg az új előírást.

A törvény lényegében a 2013 elejéig érvényes szabályokat állítja vissza. Az előző kormány 67 évben szabta meg a nyugdíjkorhatárt, amelyet fokozatosan, a nők esetében 2040-ig, a férfiak esetében 2020-ig értek volna el.

A lengyel állami nyugdíjalap becslése szerint a 60, illetve 65 éves korban való nyugdíjba vonulás lehetőségét 331.000 polgár használhatná ki, vagyis az összesen 16,3 millió foglalkoztatottnak a 2 százaléka. A kormány úgy mérte fel, hogy az alacsonyabb nyugdíjkorhatár a közeljövőben esetleg csak korlátozott mértékben lehet hatással a lengyel gazdaságra, amely erőteljes növekedést mutat. Legfeljebb az államháztartás kerülhet kissé nagyobb nyomás alá.

Lengyelországnak 38 millió lakosa van, az Európai Unió azon országai közé tartozik, melyekben a leggyorsabb a lakosság öregedése.