2024. április 26., péntek

Szórakozóhely kerül a Béga-tóra

A 2014 óta tartó huzavona és a polgárok tiltakozása ellenére hamarosan a nagybecskereki 3-as számú Béga-tóra helyezik az első vízi szórakozóhelyet. A mesterek serényen dolgoznak, a befejező szakaszába jutott az úszó létesítmény fémkonstrukciójának a megépítése, és hamarosan a vízre helyezik a létesítményt.

A Kisamerika helyi közösség polgárai immár három éve ellenzik a létesítmény megépítését. A tiltakozók fizikailag is akadályozták a munkálatokat, emiatt a bíróság elé került a polgárok és Nikola Novaković vendéglős/beruházó közötti viszály. Az ügyre a fellebbviteli bíróság tett pontot, és környezetükért aggódó polgárokkal szemben a leendő beruházó javára döntött. A bíróság szerint ugyanis a pert indító 52 polgárnak nem sikerült bebizonyítania azt, hogy a leendő létesítmény működtetése milyen ártalmas következményekkel járna.
A polgárok szerint a környezetbe ilyen létesítmények semmiképpen nem illenek bele. A Béga-tó környékén ugyanis középiskolák vannak, van itt általános iskola, óvoda, napközi, sportpályák. A környék építészeti szempontból a város legszebb része (a Kishíd, az igazságügyi palota, a református templom, a zárda…). A környezetvédők szerint pedig kis felületű tóról van szó, amelynek a tisztasága már így is vitatható.
De miután megszületett a jogerős bírósági ítélet, hamarosan vízi szórakozóhely kerül a Nagybecskerek központjától nem messze levő tóra. Hogy ezt a környéken élő polgárok miként fogadják, az majd kiderül. Közben a beruházó azt ígéri, hogy betart minden szabályt, és a létesítmény nem veszélyezteti majd a tó és a környék tisztaságát.
Közben a két szembenálló fél közötti vita folytatódik. A tulajdonos azt mondta, hogy bepereli mindazokat, akik miatt az elmúlt három év alatt nem bírta megvalósítani a beruházását. Másrészről a polgárok most amiatt tiltakoznak, mert a beruházó szerintük jogtalanul használja a közterületet az építkezésre. Mint mondják, tiltakozásukkal kitartanak a végsőkig, és ha kell, akkor a strasbourgi bíróságig is elmennek.