2024. április 26., péntek

Barátkozás és hagyományápolás munkával

A hétvégén kukoricatörő versenyt tartottak Törökfaluban

A kukoricatörés hagyományos munkálatait elevenítették föl szombaton az adai tanyavilágban található Törökfaluban, ahol tizenhárom, hazai és anyaországi nyugdíjasokból álló csapat részvételével ötödik alkalommal rendeztek kukoricatörő versenyt.

A kukoricatörő versenyen tizenhárom csapat vett részt (Csincsik Zsolt felvétele)

A kukoricatörő versenyen tizenhárom csapat vett részt (Csincsik Zsolt felvétele)

Az adai nyugdíjas-egyesület és a Moholi Konyhakertészek Egyesülete által szervezett megmérettetésen kukoricatörésben, szárvágásban, kúpozásban, fosztásban és célba dobásban versenyeztek az ötfős csapatok. A versenyt a bogyiszlói Kultúregyesület csapat nyerte meg, a törökfalui Felnőttek és Idősek Klubja lett a második, a harmadik helyen a törökfalui Nőaktíva gárdája végzett.

A verseny résztvevői szombat reggel a törökfalui Százszorszép Művelődési Egyesület székházában gyülekeztek. Törökfaluból, Valkasiorról, Moholról, Adáról, Felsőhegyről és Szenttamásról, valamint a magyarországi Bogyiszlóról érkeztek hagyományőrző csapatok. A szervezők nevében Orcsik Gábor, az adai nyugdíjas-egyesület elnöke köszöntötte a csapatokat és a vendégeket a megnyitóünnepségen.

– A rendezvénynek nemcsak az a célja, hogy bemutassuk, őseink hogyan is törték a kukoricát, hogy milyen nehéz és hosszadalmas munka volt az, hanem az is, hogy az emberek ráébredjenek: közelebb kell kerülniük egymáshoz, hogy meg tudják osztani egymással örömüket, bánatukat. Így válik teljessé a társadalmi élet, és így lesz az ember boldogabb, mert ez egyedül nem megy – mondta köszöntőjében a nyugdíjasok elnöke.

A Moholi Konyhakertészek Egyesületének nevében Ugrnov Szilvia köszönetet mondott mindazoknak, akik hozzájárultak a rendezvény megtartásához, köztük a tartományi mezőgazdasági titkárságnak, amely 60 000 dináros pályázati támogatással járult hozzá a kukoricatörő verseny megtartásához.

Végezetül a helyiek nevében id. Balla Imre köszöntötte a versenyző csapatokat. A megnyitóünnepség zenés-irodalmi művelődési műsorral zárult, majd a csapatok a verseny helyszínére, a falu szélén lévő kukoricatáblához vonultak.

A kukoricatörő versenyen a tizenhárom csapatnak egyenként 20 méter hosszan 10 sornyi kukoricát kellett letörni és a szárat felkúpozni. Először letörtek 25 csövet csuhéstul, amit rakásba raktak, majd letörték a többi kukoricát, kivágták a szárat, amit utána bekötöttek és kiskúpba raktak. Végezetül a zsűri előtt megfosztották a 25 csövet, bemutatva a fosztást, majd a kukoricacsövekkel egy kosárba célba dobtak. A csapatok munkáját az adai Török Vilmos, a moholi Fekete György és a bogyiszlói Lépő Ignácné Rozika alkotta zsűri bírálta el és pontozta. A rendezvény közös ebéddel és ünnepélyes eredményhirdetéssel zárult a Százszorszép ME székházában.