2024. április 26., péntek

Újabb szoborvita szerb–horvát vonalon

Hétfőn a zágrábi szerb konzul, ma a belgrádi horvát konzulátus munkatársa vehetett át tiltakozást

A szerb Külügyminisztérium tiltakozását fejezte ki Horvátország Milan Tepić őrnagy belgrádi szobrának leleplezését követő reakciója okán. A szerb diplomácia tiltakozását a belgrádi Horvát Konzulátus ügyvivőjének Nemanja Stevanović államtitkár tolmácsolta.

Szerbia „gyalázatosnak minősítette Horvátország reakcióját, az usztasa szellemiség és a második világháborúban elkövetett gaztettek méltatását, amelyek a szerbellenes hisztériát táplálják”, áll a Külügyminisztérium sajtóközleményében, amely szerint Stevanović aggodalmának adott hangot, amiért Horvátországban „az államvezetés nem határolódik el a nácizmus rehabilitációjától és a történelmi tények meghamisításától”.

Ivica Dačić, külügyminiszter még ennél is élesebben fogalmazott. Szavai szerint a Milan Tepić szobrának leleplezését követően egyre hangosabbá váló horvát tiltakozás az „őrület példája”. A horvát tisztségviselőket megfertőzte a szerbellenesség hisztériájának betegsége, nyilatkozta Dačić.

A horvát Külügyminisztérium hétfőn kézbesítette Szerbia zágrábi konzuljának a Milan Tepić szobrának leleplezése miatti tiltakozását. A felszabadító háború hőseként méltatott Tepić őrnagy szobrának leleplezése az államhatalom csúcsvezetésének jelenlétében azt bizonyítja, hogy a Szerb Köztársasát továbbra is képtelen szembesülni a múlttal, illetve a Jugoszláv Szocialista Szövetségi Köztársaság véres széthullásában való szerepével – áll a horvát tiltakozásban.

Milan Tepić belgrádi szobrát szeptember 29-én, pénteken leplezték le. Milan Tepić őrnagy 1991. szeptember végén megtagadta, hogy átadja a horvát katonai erőknek a Jugoszláv néphadsereg (JNA) bedeniki raktárát. Az őrnagy szeptember 29-én felrobbantotta a raktárat. A robbanásban Tepić mellett két katona is életét vesztette. Tettéért Szerbiában mindig is hősként emlegették, Vladimir Trifunović tábornokkal ellentétben, aki a békés megoldást kereste, és átadta a horvát erőknek a varaždini kaszárnyát. A horvát katonai alakulatok cserébe távozni engedtek 288, a kaszárnyában állomásozó, javarészt rendes sorkatonai szolgálatát teljesítő fiatalt.