2024. április 26., péntek

Botka lemondott miniszterelnök-jelölti posztjáról

Lemondott az MSZP miniszterelnök-jelölti posztjáról Botka László. Molnár Gyula pártelnök nagy veszteségként értékelte a lemondást, mert szerinte Botka László lehetséges és valóságos kihívója volt Orbán Viktor miniszterelnöknek. A többi párt jellemzően az MSZP, illetve a kormányfőjelölt által is képviselt stratégia kudarcaként értékelte a történteket.

Botka László szegedi sajtótájékoztatóján jelentette be lemondását (Fotó: MTI)

Botka László szegedi sajtótájékoztatóján jelentette be lemondását (Fotó: MTI)

Botka László délelőtt előbb közleményben, majd szegedi sajtótájékoztatóján is bejelentette: lemondott a miniszterelnök-jelölti posztról, döntéséről értesítette pártja vezetőit, és azokat is, akik már felsorakoztak mellé „a kormányváltó szövetségbe”.

Szeged szocialista polgármestere döntését azzal indokolta: hibázott, mert nem gondolta, hogy a demokratikus pártok nem akarnak nyerni 2018-ban, céljuk csupán annyi, hogy néhány ellenzéki helyet szerezzenek az „Orbán-rezsim” parlamenti padsoraiban. Hozzátette: azt sem tudta, hogy a „politikai maffia” mennyire behálózta a demokratikus ellenzéket és alulértékelte a „Fidesz aljasságát” is.

Nem sokkal később Ujhelyi István tudatta: lemond az MSZP alelnöki tisztségéről. Közleményében azt írta: bár töretlenül vágyik a változásra, az MSZP alelnökeként nem tud felelősséget vállalni a párt jövőjéért és a 2018-as választáson való szerepléséért. „Nem tudok közösséget vállalni azzal, hogy az MSZP belső viszonyait és politikáját külső szervezkedések által is befolyásolni vagy akadályozni lehet” – írta a politikus.

Molnár Gyula, az MSZP elnöke sajtótájékoztatóján úgy értékelte Botka László visszalépését a miniszterelnök-jelöltségtől: „ezt a menetet elvesztettük, de a csatát meg fogjuk nyerni”. Az ellenzéki politikus a karakteres szociáldemokrata politika folytatását ígérte, s közölte, jelenleg nem foglalkoznak azzal, hogy a párton belül új miniszterelnök-jelöltet találjanak, a legfontosabb, hogy együttműködést alakítsanak ki az egyéni választókörzetekben.

A Fidesz úgy reagált: Botka László tele volt botrányokkal, így a bukása nem meglepő.

Botka László nem egy különc szocialista volt, hanem ugyanolyan, mint bármelyik szocialista vezető. Korrupt és megszorításmániás. Annyit tudott ajánlani, hogy megemeli az adókat, hogy megint a munkából élők húzzák a rövidebbet – mondta Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára az országgyűlésben.

Nem tudjuk, hogy kit húznak ki ezek után a kalapból. Mintha Gyurcsány Ferenc feje búbját már látnánk. De bárkit is húznak ki, a következő jelölt ugyanolyan lesz, mint a többiek. Mert a baloldalon minden változatlan. Nem tanulnak, nem felejtenek, és a maradék politikai csontokért ölik egymást – közölte.

Jakab Péter, a Jobbik szóvivője úgy kommentálta Botka László visszalépését, hogy mind ő, mind az alelnökségről lemondó Ujhelyi István elismerte: az MSZP nemhogy nem tudja, de nem is akarja leváltani az Orbán-rendszert.

Gréczy Zsolt DK-szóvivő azt mondta: Botka László lemondásával beismerte stratégiájának teljes kudarcát. A lemondásban viselt saját felelősségüket firtató kérdésre hangsúlyozta, Ujhelyi István is arról beszélt, nem a DK-val volt probléma, az a szocialista párton belül jelentkezett. Kiemelte, hogy a DK többször megpróbált tárgyalni Botka Lászlóval, de ő erre nem volt hajlandó.

Az LMP közleményében azt írta: Botka László lemondása nehéz pillanat személyesen neki és pártjának is, ami az MSZP belügye, és ezt az LMP tiszteletben tartja.

Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke veszteségnek nevezte, hogy Botka László lemondott a miniszterelnök-jelöltségről, de egyben lehetőségnek is arra, hogy az ellenzék megkezdhesse a tárgyalásokat az egyéni jelöltekről. A Párbeszéd továbbra is hisz a kormányváltás lehetőségében, ezért az összes többi ellenzéki párttal szívesen tárgyal annak érdekében, hogy mind a 106 egyéni körzetben csak egy jelöltet indítsanak a Fidesszel szemben – közölte.

Boros Bánk Levente, a Médianéző Kft. igazgatója az M1 aktuális csatornán úgy értékelte: az MSZP-n belülről és kívülről is megpuccsolták Botka Lászlót. A politológus szerint az MSZP-n az látszik, hogy nincs stratégiája, nincs jövőképe. Ez hosszabb távon azt is jelenti, hogy az MSZP önállósága is veszélybe kerül – mondta a Médianéző vezetője.