2024. április 26., péntek

Nagyobb odafigyelést érdemelnek

Határvárosok a határfolyóknál címmel szerveztek konferenciát Szabadkán

„Mintegy tízezer határváros van Európában. Ezek sajátos helyzetük miatt megérdemlik a kormányok és az Európai Unió részéről is a jobb odafigyelést. Erre szeretnénk felhívni a figyelmet” – mondta  Szilvássy István, a Magyar Település- és Területfejlesztők Szövetségének elnöke Szabadkán, a Határvárosok a határfolyóknál elnevezésű konferencián, amelyen határvárosok, partnervárosok, testvérvárosok képviselői vettek részt. A szabadkai Népkörben megrendezett összejövetelen németországi, lengyelországi, csehországi, észtországi, magyarországi és szerbiai részvevők is voltak. A program pénteken Szegeden kezdődött, ahol a Szent-Györgyi Albert Agóra volt a házigazda, majd a szombati szabadkai városnézés követően Horgosra látogattak a részvevők, és megemlékeztek a határtelepülések lakosainak közös sorsáról is.

Szilvássy István, a projekt vezetője elmondta, megnyertek egy EU-s pályázatot, Európa mintegy 15 országát érintő projektről van szó. Ezek a városok a történelem különböző időszakában váltak határvárossá. Az I. világháborút követően Magyarországon 74 olyan határtelepülés jött létre, amelyek korábban nem voltak azok.

– Nagyon jó példákat hallottunk a határvárosok együttműködésére például a megosztott német–lengyel határvárosok, Guben és Gubin képviselőitől vagy a lengyel–cseh határon levő Cieszyn város  képviselőitől; ezt a települést mintegy 100 éve választották ketté – emelte ki Szilvássy István. Mint mondta, az EU különösen fontosnak tartja az európai emlékezet fenntartását, ezért kötelességüknek érzik a megemlékezést a határon atrocitást szenvedett, életüket vesztett lakosokról. A határvároslét kapcsán tragédiákról is lehet szólni, de előnyökkel is jár, például logisztikai központokká is válhatnak, és ahol a határátlépés könnyítetté vált, ott a munkaerő foglalkoztatásának problémáját is könnyebb megoldani. Kelet-Európában rosszabb e téren a helyzet. Most megfogalmaztak egy nyilatkozatot arról, hogy ez egy operatív együttműködés a résztvevő szervezetek között. Céljük a hálózatosodás, a határvárosok közös érdekeit jobban érvényesítő európai szintű platformhálózat létrehozása.