2024. április 26., péntek

Óriási érdeklődés

Kishegyesen tartott lakossági fórumot a Prosperitati Alapítvány

Kedd este a kishegyesi Tűzoltóotthonban lakossági fórumot tartottak a Prosperitati Alapítvány képviselői.

Juhász Bálint ismerteti a legújabb pályázati kiírást (Lakatos János felvétele)

Juhász Bálint ismerteti a legújabb pályázati kiírást (Lakatos János felvétele)

Az alapítvány nevében Nagy Imre, a Prosperitati igazgatóbizottságának elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, és Juhász Bálint ügyvezető igazgató ismertette a legújabb pályázati kiírást. Az esemény iránt óriási volt az érdeklődés, a Tűzoltóotthon nagyterme zsúfolásig megtelt. A lakossági fórumon többek között jelen volt Molnár Viktor, a Tartományi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap igazgatóhelyettese is.

A Prosperitati Alapítvány negyedik körében ház- és földvásárlásra, valamint közepes méretű fejlesztésekre, projektumokra lehet pályázni – számolt be a médiának Juhász Bálint, majd elmondta, hogy igen nagy érdeklődés kíséri az alapítvány lakossági fórumait.

– Kishegyesen, mint ahogy eddig minden helyszínen, telt ház volt, ami azt jelenti, hogy ugyanolyan nagy az érdeklődés, mint eddig. A pályázásból Kishegyes község is jelentős mértékben kivette a részét, hiszen 241 sikeres pályázó volt a községből, akik révén 176,5 millió dinár támogatás érkezett ebbe a többségében magyarlakta önkormányzatba. Azt gondolom, hogy a bácsfeketehegyiek és a kishegyesiek is elégedettek lehetnek a befektetések nagyságával és a projektumok számával egyaránt. Most pedig itt a lehetőség, hogy ezt tovább növeljük – mondta el Juhász, majd arról is szólt, hogy a mostani pályázati kiírásnál főként a ház- és a földvásárlás iránt számítanak nagy érdeklődésre.

– Szeretnénk, ha a mezőgazdaságban az intenzív, munkaigényes, több foglalkoztatottat igénylő tevékenységek kerülnének előtérbe. Az általános gazdaságfejlesztő projektumoknál pedig a termelési ágazatok, a termelési kapacitások növelésére helyezzük a hangsúlyt. Egyébként minden hitelképes és fenntartható projektum számításba jöhet – fogalmazott az ügyvezető igazgató, majd elmondta, hogy igyekeznek minél több lehetséges pályázót megszólítani.

– Az eddigi tapasztalatunk, hogy a harmadik pályázati körben annyi pályázó volt, mint az első és második körben együttvéve. Természetesen különféle pályázati kiírások vannak, és minél szélesebb réteget szólítunk meg, annál több a pályázó. Amikor mezőgazdasági gépeket és kapcsolható eszközöket lehet vásárolni, akkor mindig több az érdeklődő. Azt hiszem, az is fontos tény, hogy mintegy 150 településre eljutottunk, és 37 önkormányzatból vannak nyerteseink. Igazából minden pályázati kiírást sikerrel tudtunk lezárni, és tízből kilenc nyertes pályázónk van – fogalmazott Juhász.

Végezetül arról is beszámolt, hogy nemcsak a Prosperitati támogatásai, hanem a hitellehetőségek iránt is óriási az érdeklődés. A piacon nem igazán elérhető, dinár alapú, hosszú távú hitelekről van szó, csökkentett kamatterhekkel. Ez gyakorlatilag felér egy fejlesztési támogatással – mondta az ügyvezető.