2024. április 26., péntek

Észrevételezték a szabályozási terveket

A temerini tervügyi bizottság írásban közli döntéseit

Augusztus derekán kívánták megtartani Temerin általános szabályozási tervezetének nyilvános bemutatóját, de mivel a községháza nagytermében összesereglő polgárok közül néhányan még a prezentáció megkezdése előtt hangos szóval követelték a tervek bemutatásának elnapolását, illetve későbbi időre való elhalasztását, valójában megakadályozták a bemutatást. Hiábavalónak bizonyult az önkormányzat részéről a magyarázkodás, hogy nem másról, mint csupán a tervek nyilvános ismertetéséről van szó, és nem annak megvitatásáról, a hangoskodók hajthatatlanok maradtak és a bemutatás elmaradt.

Temerin központja (Góbor Béla felvétele)

Temerin központja (Góbor Béla felvétele)

Az önkormányzat közigazgatási hivatalának Településrendezési, Lakás- és Közművelődés-ügyi és Környezetvédelmi Osztálya a község honlapján értesítette a polgárokat, hogy az érdekelt jogi és magánszemélyek benyújthatják a szabályozási tervekre vonatkozó kérdéseiket, észrevételeket és megoldási javaslataikat. A beérkezett, mintegy húsz észrevétellel kapcsolatosan a községi tervügyi bizottság nyilvános ülését tegnap tartották meg, amelyen jelen voltak a felelős, városrendezési szakemberek, a tervezet kidolgozójának képviselői, és nem kis számban az észrevételeket beterjesztő személyek, akik meg is indokolták a tervezetre benyújtott észrevételeiket.

A hangulat most sokkal nyugodtabb volt, mint az előző alkalommal. A város rendezésének tervezetét kidolgozó tervezőiroda képviselője minden egyes észrevételről elmondta a tervügyi bizottság állásfoglalását, hogy valójában elfogadja vagy sem az észrevételeket. A tömör válaszok sokakat megnyugtattak, mivel az észrevételek és megjegyzések mintegy felét elfogadták. Többen a jelenlevő polgárok közül úgy vélték, hogy a feszültség elkerülhető lett volna egy előzetes, szélesebb körű, és a közigazgatási hivatal részéről a helyi polgárok iránti megértőbb hozzáállással. Így sokan nem is értették meg, miről is van szó, a telkeik elvételétől, kisajátításától tartottak.

Elég sok észrevétel és magyarázkodás volt a város központjában levő, két felől is zsákutcának számító Moša Pijade utca másik végéről való megnyitásával kapcsolatban. Az utca jelenlegi bejáratait ugyanis a terv szerint lezárják a járműforgalom előtt, mivel a város központjában levő Petőfi Sándor utca egy részét (amire a Moša Pijade utcának két oldalt bejáratai vannak) sétálóutcává kívánják alakítani. Ezért szükséges az utca másik végének a megnyitása, ami az útban levő telkek rendezésével jár majd, és félő, hogy az utcát ellepik a város központjáig behajtó járművek. Ennek a kérdésnek a megoldása azonban egy más természetű szabályozásnak a részét képezi.

Több megjegyzés volt a parkolásra szolgáló telkek kijelölésére, a kastélykertben levő Fontana kerthelyiség további működtetésére, a faluvégi és más helyen levő telkek szabályozására. A tervügyi bizottság az észrevételtevők meghallgatása után zárt ülést tartott. Ezen döntötték el, hogy végső soron mit fogadnak el és mit nem a polgárok észrevételeiből. A döntésekről írásban értesítik az észrevételek benyújtóit.