2024. április 26., péntek

Washington továbbra is előnyben részesíti a diplomáciai megoldást

Az Egyesült Államok továbbra is előnyben részesíti a tárgyalásos megoldást az észak-koreai válságban, és amíg csak lehet, igyekszik kiaknázni a diplomáciai eszközök nyújtotta lehetőségeket - szögezte le az Újdelhiben tartózkodó James Mattis amerikai védelmi miniszter kedden.

Mattis kollégájával, Nirmala Szitharaman indiai védelmi miniszterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján elmondta, hogy továbbra is fenn kívánják tartani az ENSZ-en keresztül Észak-Koreára gyakorolt nyomást.

"Láthattunk egyhangúlag elfogadott határozatokat az ENSZ Biztonsági Tanácsában, amelyek fokozták a nyomást, és ezzel egy időben fenntartjuk az elrettentés eszközeit is Észak-Korea legveszélyesebb fenyegetéseivel szemben" - hangsúlyozta Mattis, aki hétfő délután érkezett kétnapos látogatásra Indiába.

A Yonhap dél-koreai hírügynökség szerint Észak-Korea megerősítette keleti partjainak védelmét, és újabb harci repülőgépeket vezényelt át a térségbe, miután Washington szombaton B-1B típusú hadászati nehézbombázókat küldött az Észak-Koreától keletre fekvő vizek fölötti nemzetközi légtérbe. Phenjan ezt hadüzenetként értékelte, és azzal fenyegetőzött, hogy lelövi a területének közelébe kerülő amerikai katonai repülőgépeket.

Hírszerzési források egyelőre nem erősítették meg a Yonhap értesüléseit.

Lu Kang kínai külügyi szóvivő keddi sajtótájékoztatóján figyelmeztetett, hogy egy esetleges újabb koreai háborúból senki sem kerülhet ki győztesen, és csak még rosszabb helyzetbe hozná a térséget.

"Reméljük, hogy az amerikai és az észak-koreai politikusok kellő belátással rendelkeznek ahhoz, hogy észrevegyék: katonai erővel sohasem lehet megoldani a Koreai-félsziget problémáit, és saját aggodalmaikra sem ez a megfelelő válasz. Ahogy azt is reméljük, hogy mindkét fél rájön majd: egymás hergelése csak növeli a konfliktus kockázatát, és csökkenti a politikai mozgásteret" - tette hozzá.