2024. április 26., péntek

Dragan kapitány tizenöt évet kapott

Háborús bűncselekmények miatt ítéltek el az egykori szerb katonai parancsnokot

A horvátországi háború idején elkövetett háborús bűncselekményekért nem jogerősen tizenöt év börtönre ítélte a spliti megyei bíróság Dragan Vasiljkovićot, a szerb félkatonai alakulatok egyik volt parancsnokát.

Fotó: Hina/Beta

Fotó: Hina/Beta

Az ítélet szerint Vasiljković – aki Dragan kapitány (kapetan Dragan) néven vált hírhedtté a délszláv háborúk idején – a szerb félkatonai alakulatok parancsnokaként az 1991–95-ös horvátországi háború elején horvát katonák, rendőrök és civilek, valamint külföldi újságírók kiűzésére, megkínzására és megölésére adott parancsokat a közép-horvátországi Glinában és Kninben. Vasiljković az eljárás során ártatlannak vallotta magát, a vádakat pedig hazugságnak nevezte.

A tavaly szeptember 20-án kezdődött per során a bíróság 60 tanút hallgatott meg, a vádirat 40 ezer oldalból állt. Dragan kapitány ellen először Šibenikben emeltek vádat, majd 2010 szeptemberében az ügyet Splitbe helyezték át.

A 62 éves, belgrádi születésű Vasiljković ausztrál állampolgársággal is rendelkezik, korábban Ausztráliában élt, és golfoktatóként dolgozva a Daniel Snedden nevet használta. Az ausztrál rendőrség Zágráb követelésére 2006-ban vette őrizetbe. 2009–2010-ben egy időre szabadon engedték, majd az ausztrál legfelsőbb bíróság újra elfogatóparancsot adott ki ellene. Dragan kapitány rendőri felügyelet alatt 2015 nyarán érkezett meg Horvátországba, ott előzetes letartóztatásba helyezték, és ezt háromszor meghosszabbították. A bíróság korábban elutasította, hogy óvadék ellenében szabadlábra helyezze. Rövid ideig szívpanaszok miatt a spliti kórházban kezelték.