2024. április 26., péntek

Kódex a lakók és az épületgondnokok jogaiért

Újvidékiek alapították meg a hivatásos épületgondnokok országos egyesületét

A múlt héten a professzionális épületgondnokok egyesületeinek feladatairól és céljairól folytak tanácskozások Újvidéken és Belgrádban. Az egyesületek kérdései, amelyekre a tribünön kitértek, a lakhatás legfőbb problémáira mutatnak rá. A hivatásos épületgondnokok tömörülésének fontossága, céljai és feladatkörei, a lakóközösség érdekei, az épületgondnoki vezetők és az épületgondnokok együttműködésének fontossága szerepelt a tanácskozás napirendi pontjai között.

A professzionális épületgondnokok képzése az idén májusban kezdődött meg országszerte, a tanfolyamot és a vizsgáztatást pedig a gazdasági kamara bonyolította le. A hivatásos épületgondnokok számának gyarapodásával – csupán az első képzési ciklusban 229-en jelentkeztek – a képviselők megalapították egyesületeiket. A Hivatásos Épületgondnokok Egyesülete – Szerbiai Hivatásos Épületgondnokok elnevezésű tömörülés augusztus 30-án jött létre, és jelenleg ez az egyetlen olyan egyesület, amely Szerbia egész területéről tömöríti a licenccel rendelkező épületgondnokokat. Az egyesület tervei között szerepel egy viselkedési kódex létrehozása, amelynek javaslatával az Építésügyi Minisztériumhoz, valamint a Szerbiai Gazdasági Kamarához fordulnak. A kódex létrehozásának a hivatásos épületgondnoki munkaköri viselkedés meghatározása és az épületgondnokok munkájának hatékonyabbá tétele, valamint a lakhatás színvonalának magasabb szintre való emelése a célja.

A hivatásos épületgondnokok országos egyesülete Újvidéken alakult meg. Hogy miért és mi célból, ezt Sanja Šćepanovićtól a Hivatásos Épületgondnokok Egyesületének elnökétől kérdeztük.

– Egyesületünknek Újvidéken van a székhelye, mivel a tartományi székváros mintegy 15 éves múlttal rendelkezik az épületkarbantartás és kilencéves tapasztalattal az épületvezetés terén. Újvidék hatáskörébe tartozik jelenleg a legtöbb olyan vállalat, amely a hivatásos épületgondnokság területén tevékenykedik. Szerbia más helyi önkormányzataiban még nincs ilyen mértékben kifejlődve és elterjedve ez a tevékenység, ezért ebben a tekintetben Újvidék megelőzi a fővárost, Belgrádot is – mondta Sanja Šćepanović.

A múlt héten megtartott tanácskozáson Szerbia egész területéről jelen voltak a hivatásos épületgondnoki licenccel rendelkezők. A tribünön többek között szó esett az egyesületnek a munkatervéről, valamint a rövid és a hosszú távú terveiről, amelyeket a résztvevők egyhangúlag elfogadtak.

– A Hivatásos Épületgondnokok Egyesületének nyilvános vitáján megtárgyaltuk a 2017-re és 2018-ra vonatkozó munkatervet, valamint a munkaprogram legfontosabb lépéseit 2020-ig. Az ütemterv szerint évente öt, illetve hét alkalommal szervezünk képzéseket a Szerbiai Gazdasági Kamara közreműködésével. Kétféle képzésről van szó, a hivatásos épületgondnoki képzés mellett az épületgondnokokat foglalkoztató és vezető személyek képzését is megszervezzük – nyilatkozta Sanja Šćepanović.

Épületgondnoki vezető olyan gazdasági társaság vagy vállalkozó lehet, amely/aki olyan személyeket foglalkoztat, akik megfelelnek a hivatásos épületgondnoki munkakör követelményeinek.

Az épületgondnoki vezetői tevékenység végzésére jogosultak mindazok, akik teljes munkaidőben legalább egy állandó munkaviszonyban lévő alkalmazottat foglalkoztatnak, aki a gazdasági kamara nyilvántartásában hivatásos épületgondnokként szerepel.