2024. április 26., péntek

Kézművesség gyerekeknek és felnőtteknek

Adán a tájházban helyi és vidéki kézművesek közreműködésével megtartották a mesterségek napját

Az Aranykapu Művelődési Egyesület szombaton egész napos programmal várta az érdeklődőket Adán, a tájházban, amelynek udvarán a látogatók helybeli és vidéki kézművesek közreműködésével megismerhették és kipróbálhatták a népi kultúra hagyományos mesterségeit, valamint megtekinthették a tájházat.

Sokféle mesterséget kipróbálhattak a fiatalok (fotó: Csincsik Zsolt)

Sokféle mesterséget kipróbálhattak a fiatalok (fotó: Csincsik Zsolt)

Az Aranykapu ME immár hatodik alkalommal szervezte meg a Mesterségek napja a tájházban elnevezésű rendezvényét, amelyen a házigazdák részéről Sóti Éva művészeti vezető üdvözölte az egybegyűlteket, majd köszöntőt mondott dr. Szőke Anna néprajzkutató, a Kiss Lajos Néprajzi Társaság elnöke és Krizsán Vilmos, a Magyar Nemzeti Tanács tagja.

A rendezvényről Sóti Éva lapunknak elmondta, hogy az Aranykapu ME kis egyesület, de nyitott minden népművészettel kapcsolatos kezdeményezésre, és így indították el hét évvel ezelőtt Orcsik Csaba, adai fazekas kezdeményezésére a népi mesterségeket bemutató rendezvénysorozatot. Azzal a szándékkal tarják meg az adai tájházban a rendezvényt, hogy az a magyar népi kultúra tárgyalkotó és szellemi értékeinek a továbbéltetésében és megismerésében teljen el. Az idei rendezvényen, akárcsak a korábbiakon, leginkább a gyerekek és a fiatalok ismerkedtek a népi mesterségek fogásaival, de a felnőttek közül is többen kipróbálták a különféle kézműves technikákat. A helyszínen a látogatók kipróbálhatták a hálókötést, a szövést, a fafaragást, a tűfokos hímzést, a kötélverést, a korongozást, a bőrművességet, a gyöngyfűzést és a csomózásos technikával készülő ékszerkészítést, a nemezelést, a kosárfonást és a kovácsolást. Ebben tizen-egynéhány adai, bajsai, moholi, zentai és magyarkanizsai kézműves volt a segítségükre, mégpedig: Kocsis Mónika nemezelő, Virág Mihály kosárfonó, Bajúsz Sándor kovács, Sóti Zsuzsanna gyöngyfűző, Varnyú Fodor Eszter ékszerkészítő, Vasas György kötélfonó, ifj. Ózsvár Péter fazekas, Varga Zoltán fafaragó, Szuhankó Ruzsena szövő, Szuhankó Sándor hálókötő, Kocsis Szabolcski Éva szövő, Koós Dezső bőrműves, valamint Szügyi Zsuzsanna, Balla Borbála és Kőműves Terézia hímző. A szervezők minden látogatót ebéddel vendégeltek meg, mégpedig lucskos káposztával, valamint a délután folyamán lepényt is sütöttek a számukra a szabadtéri kemencében.