2024. május 5., vasárnap

Fergeteges taps az ultra-ironikus Feketéért

Sikeres évadnyitó az Újvidéki Színházban

A magyar dráma napja csütörtökön, a zuhogó eső ellenére, igazi ünnep volt a 44 éve működő Újvidéki Színházban. Belépőjegy vásárlása helyett diákok is, felnőttek is bármilyen könyvvel juthattak be az est két rendezvényére.

A beharangozott Fekete előadás előtt a tojás témájú kiállítást Brenner János, a Forum Könyvkiadó szerkesztője nyitotta meg. Véleménye szerint a számos kultúrában, vallásban fellelhető tojás összetett szimbólumához Újházi Adrienn és Vass Szabolcs, az újvidéki Művészeti Akadémia két hallgatója merészen nyúlt. Képi módon, külön perspektívákból, és meglehetősen különböző alkotói technikákkal rákérdezett a körülöttünk levő világra.

Még csak ezután fogunk találkozni a fiatal művészek alkotásaival.

Telt ház előtt játszotta az Újvidéki Színház a Feketét, amelyről Venczel Valentin színházigazgató találóan mondta, hogy hatványozott munkát igénylő előadás. Balogh István 19. században íródott drámája valójában reakció a Belgrádban történő, törökök elleni lázadásra, amely később az első szerb felkelés néven épült be a köztudatba. Az eredeti romantikus drámát, illetve Németh Ferenc adaptációját Lénárd Róbert teljesen átírta és nagyszerűen aktualizálta, amit a közönség roppantul élvezett. A kitűnő rendező, Žarko Tomić akció-musicalnek nevezi darabját, noha viccesnek, ultra-ironikusnak tűnik, a giccs határait pengető komédia. Illetve kritika. A hősiesség, a személyi kultusz olyan téma, amely örök. Nem változott meg a világ, de változásra szükség van.

A darab a politika és a fogyasztói társadalom elleni lázadás. Az Osztrák–Magyar Monarchia az Európai Unió, Szerbia szupermarket, amihez érdekek kötik az arabokat és az oroszokat is. Az előadás, mely hemzseg az ehhez hasonló izgalmas metaforáktól, trágár beszédtől, egyáltalán nem naiv. Remek gárda színészkedik, énekel, táncol –

Mészáros Árpád, Soltis Lehel, Szalai Bence, Ozsvár Róbert, Orlovity Sztaniszlava, Elor Emina, Crnkovity Gabriella, Pongó Gábor, Német Attila, Banka Lívia, Sirmer Zoltán – egyik jobb a másiknál, de kitűnő, furcsa összhangban, együtt mozog, lélegzik az egész lázadó csapat. Saša Senković egyszerű, multifunkcionális díszlete, Jasna Badnjarević jelmeze mind gyökeres változásokért kiállt a szupermarketben. Ja, és ne felejtsük el Klemm Dávidot, az izgalmas musical zeneszerzőjét, Ferenc Juditot, a rendező munkatársát és nem utolsósorban Lukács Attila, Bíró Tibor és Fekete Árpád hangosítók roppant izgalmas munkáját.

Igazi „lázas” évadnyitó volt!