2024. április 26., péntek

Szép szokás dalt küldeni

A Kívánságműsort most vasárnaptól a Szabadkai Magyar Rádió sugározza, a 89.6 MHz-en, 14-től 20 óráig

A Pannon Rádióban, 2013-ban indult el a vasárnapi Kívánságműsor, amelyre 17 és 22 óra között került sor. A műsor augusztusban egy kis időre szünetelt, de e hét végén újraindul, méghozzá a Szabadkai Magyar Rádióban, a 89.6 MHz-en, ahol 14-től 20 óráig lesz hallható. Ami nagyon fontos, hogy a műsor interneten is hallgatható. Az újdonságokról Maráci Barabás Mónikát, a Szabadkai Magyar Rádió megbízott fő- és felelős szerkesztőjét kérdeztük:

– Mivel a Pannónia Alapítványnak két rádióállomása van, ezért fontos mindkettőnek meghatározni az arculatát, tartalmilag és zeneileg is. A Szabadkai Magyar Rádió két éve sikeresen működik, inkább a közszolgálati szerepet tölti be, ennél fogva érdekesebb az idősebb korosztálynak. Ennek eredménye az is, hogy a Kívánságműsor átkerül a fiatalosabb lendületű Pannon Rádióból a Szabadkai Magyar Rádióba. Ez a műsor nagyon hallgatott volt a Pannon Rádióban, de remélhetőleg nálunk is az lesz, és a hallgatók könnyen áttérnek arra, hogy ezentúl a mi hullámhosszunkon küldenek zenés üdvözleteket. Elvégre nem kell mást tenni, csak egy kicsit visszatekerni a rádió állomáskeresőjét a 89.6 MHz-re, ha pedig valahol nem jól hallható a műsor, interneten is kísérhető. Az üdvözleteket – mindenképpen névvel ellátva –, hétfőtől szombatig a Facebook-oldalunkon és az elektronikus címünkre várjuk, míg egy órával a műsor kezdése előtt, tehát 13-tól és műsoridőben pedig a 024/555-912-es telefonszámon, valamint SMS-ben a 066-36-36-33-as számon. A dalok kérése eddig is ingyenes volt, és ezentúl is az lesz. A Kívánságműsor valójában a Zenedobozt váltja, de újdonság az is, hogy szintén most vasárnaptól, 12-től 14-ig eredeti magyar- és cigánynóta-válogatás lesz hallható – mondta a lapunknak Maráci Barabás Mónika.

Búzás Zsuzsanna a megindulásától kezdve vezeti a Kívánságműsort, és a Szabadkai Magyar Rádió hullámhosszán is ő az egyik műsorvezető:

– A Pannon Rádióban nagyon kedveltté vált ez a műsor, ugyanis ezáltal küldhetett bárki zenés üdvözletet az ismerőseinek, a barátainak, a rokonainak vagy csak kívánhatott kellemes vasárnap délutánt táncdallal, mulatóssal vagy nótával. Mindez csak annyiban változik, hogy más frekvencián és más időpontban leszünk hallhatóak. Egy kicsit előrébb hoztuk az időpontot, mert úgy véljük, hogy jobban megfelel a hallgatóknak. Akik dalt küldenének, továbbra is az előre megadott, Kiss János Manó által összeállított zenei listából választhatnak, egy telefonszámról legfeljebb három dalt, és ezekhez társíthatják a jókívánságaikat. A Szabadkai Magyar Rádióban induló műsor is kapott egy saját Facebook-oldalt, rákereshetnek a hallgatók. Ha pedig a régi oldalunkra kattintanak, akkor ott megtalálják a linket, ami átirányítja őket az újra. Itt hétről hétre fel lesznek tüntetve az újabb zenei listák, de ezek továbbra is megjelennek a lapokban is. A Pannon Rádióban Kókai Mónikával vezettük a műsort, a Szabadkai Magyar Rádióban pedig Kiss Jánossal, azaz Manóval várjuk a régi és új hallgatóinkat – hallottuk Búzás Zsuzsannától.

Kiss János Manó zenei szerkesztő ezentúl a Kívánságműsort vezeti is:

– A Pannon Rádióban is szerénységem válogatta a zenét. Igyekszem úgy összeállítani a listát, hogy azoknak is tetsszen, akik nem küldenek üzenetet, csak kedvtelésből hallgatják a rádiót. Időnként előhozakodok ritkábban leengedett dalokkal is, de azokat is valahol meg kell ismertetni a hallgatókkal. Ilyenkor próbát teszek arra, hogy fogékonyak-e rá. A szombati műsoromban a Slágergyárban is előjönnek dalok, amelyek ha odaillők, később belekerülnek a Kívánságműsorba. Mindig figyelek arra, hogy a hallgatók mit kérnek, ez egyfajta útmutató. A Kívánságműsorban kizárólag magyar zene szól, régiek és újabbak is, de azt vettem észre, hogy a legnépszerűbbek a lakodalmas, mulatós zenék, úgymond a pörgősebb zeneszámok. Főleg ilyenek lesznek majd, míg előtte ún. hallgatózene, mert azoknak is szeretnénk kedvezni, akik ilyen zenét kedvelnek. Azt szeretnénk elérni, hogy a rádióhallgatók tudják, mikor szól kedvükre való zene. A Kívánságműsor listája ezúttal ötven zeneszámból áll, de ez változhat. Mindenképpen szeretnénk tartalmasan kitölteni a műsoridőt. Az SMS-üzenetekből tudjuk leginkább leszűrni, hogy honnan érkeznek nagyszámú kívánságok, ilyen módon Csantavér és Pacsér emelkedik ki. Mivel az interneten is kísérhető a műsor, külföldi magyarok is hallgatják és eljuttatják hozzánk a kívánságaikat. Az ilyen jellegű és zenét sugárzó műsornak nagy hagyománya van. A gyerekkoromból emlékeszem, hogy a nagymamáméknál Bánátban is sokan hallgatták a jókívánságműsorokat. A mostani visszajelzések szerint is inkább az idősebb korosztályt érdekli, de nekik is adni kell valamit, mert ők nem fogékonyak az új fajta zenére. Ugyanakkor persze a fiatalokhoz is szól, hiszen eljegyzésekre, esküvőkre is érkeznek gratulációk. Észrevehető, hogy egy-egy faluban mikor van esküvő, mert akkor több üzenetet is kap az ifjú pár. Szép szokás dalt küldeni, ezért remélem, hogy hallgatott lesz a Kívánságműsor – fejtette ki Kiss János Manó.