2024. április 26., péntek

Duda búcsúja a kispadtól

Athénban elköszöntek az edzői karrierjét befejező legendás edzőtől, Dušan Ivkovićtól

Szerdán este a görög fővárosban elköszöntek minden idők egyik legeredményesebb kosárlabdaedzőjétől, a 73 éves Dušan Duda Ivkovićtól, aki összesen 48 évig dolgozott ilyen munkakörben. A rendezvényen revümeccset is rendeztek, amelyen az edző all stars csapata (Teodosić, Bogdanović, Šarić, Kriapa, Marjanović, Szlukasz, Zizisz stb.) 111:103-ra legyőzte az Olimpiakosz gárdáját.

Az ünnepségen a görög kosárlabda két legendája, Faszulasz és Szpanulisz a pálya közepére vitte a két Ivković edzősködése alatt megszerzett Euroliga-trófeát, s ezekről a döntőkről bekeretezve kapta meg a mérkőzések jegyzőkönyvét, az Euroliga elnöke, Giorgi Bertomeu pedig átnyújtotta neki az Euroliga Legendája nevű elismerést, amelyben Duda részesült először.

Az eseményen természetesen számos legendás kosárlabdázó jelent meg, így például Dražen Dalipagić, Zoran Čutura, Dino Rađa, Aleksandar Đorđević, Predrag Danilović, Žarko Paspalj, Željko Obradović és Juri Zdovc, valamint a leköszönő edző külön meghívására szintén Athénba érkezett Novak Đoković teniszező is.

Ivković a gazdag edzői pályafutása során edzője volt a Partizannak, a Radničkinak és a Vojvodinának, külföldi karrierje alatt pedig az Ariszt, a PAOK-ot, a CSZKA Moszkvát, a moszkvai Dinamót és az Efest is irányította, legnagyobb sikereit viszont az Olimpiakosszal érte el. Dušan Ivković két alkalommal nyerte meg az Euroligát (1997, 2012), egyszer az Eurokupát (2005), a régi kiírású Radivoje Korać-kupát (1979) és a Saporto-kupát (2000). Ivković összesen 28 trófeát szerzett, Jugoszlávia szövetségi kapitánya volt 1987-től 1995-ig, Szerbia kispadján pedig 2008 és 2013 között ült.