2024. május 4., szombat

Befejezték az aszály okozta kárfelbecslést

Október elején ismertetik annak az átfogó intézkedéssorozatnak a részleteit, amely pótolja majd a nagy szárazság miatti terméskiesést – közölte Branislav Nedimović, az agrártárca vezetője.

A Szerbiai RTV-nek elmondta: felbecsülték a kárt, és nem kell attól tartani, hogy megdrágulnak a mezőgazdasági termékek.

– A szójával gond van, behozatalra szorulunk, mert a hazai szükségletekre sem termett elegendő minőségi szója. A kukoricatermés kielégítő, kivitelre is jut. Ami a zöldségféléket és a gyümölcsöt illeti, szintén szállíthatunk külföldre is belőle. Semmilyen zavarokra nem számítunk a piacon – mondta a miniszter. Részletezte, hogy az intézkedések két csoportja várható: az egyik általános jellegű, amire minden termelő számíthat, a másik pedig célzott, amivel a legveszélyeztetettebb haszonnövények termesztését szeretnék serkenteni.

– Most az a legfontosabb, hogy az őszi munkálatokat rendben elvégezzék. Biztos, hogy az eső hozzásegít bennünket ahhoz, hogy mindenből több és jobb teremjen – szögezte le Nedimović. Megjegyezte: senki sem várhatja el, hogy az állam éppen mindent kompenzáljon.