2024. április 26., péntek

Irán legfőbb vezetője visszautasította Trump "csúf, ostoba" megjegyzéseit

A végső kétségbeesés jeleként értékelte Donald Trumpnak az ENSZ-közgyűlés 72. ülésszaka általános vitájában Iránnal kapcsolatban elhangzott "olcsó, csúf, ostoba és minden valóságot nélkülöző" megjegyzéseit az iszlám köztársaság legfőbb vallási és politikai vezetője.

Az ENSZ-közgyűlésben kedden elmondott első beszédében az amerikai elnök lator államnak, korrupt diktatúrának és gyilkos rendszernek nevezte Iránt. Kijelentette, hogy a Washington és öt másik nagyhatalom által Teheránnal megkötött, mérföldkőnek számító atomszerződés "szégyenletes az Egyesült Államokra nézve", és sejtette, hogy felmondhatja a szerződést.

Egy vallási összejövetelen felszólalva Ali Hamenei ajatolláh, akié az iráni politikában a végső szó, kijelentette, hogy ezek a kijelentések "nem a hatalomból, hanem a haragból, a végső kétségbeesésből és a tehetségtelenségből erednek".

Hamenei "cowboy- és gengszternyelvnek" nevezete az amerikai elnök kirohanásait, és kijelentette: "Az Egyesült Államok elnökének szavai nem hoznak dicsőséget az amerikai nemzetnek, és az ország elitjének szégyenkeznie kellene az elnök és a kijelentései miatt".

Ali Hamenei internetes oldala szerint a legfőbb vezető azt is kijelentette, hogy az amerikai vezetőknek az Iránnal szembeni "gyűlölete" az Iráni Iszlám Köztársaságnak a térségbeli amerikai és izraeli politika kudarcát előidéző közel-keleti befolyásával magyarázható.

Közben az iráni elnök csütörtökön megismételte, hogy nem lehet újratárgyalni az Irán és a hat nagyhatalom - az Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Nagy-Britannia, Franciaország és Németország - az iráni atomprogramról 2015-ben megkötött szerződést.

A több mint tízévi tárgyalás után megkötött megállapodásban Irán az ellene bevezetett szankciók fokozatos feloldása fejében vállalta, hogy kizárólag békés célokra korlátozza atomprogramját.

Az ENSZ-közgyűlés ülésszakáról visszatérve Teheránban tartott, a televízió által élőben sugárzott sajtótájékoztatóján Haszan Róháni leszögezte: "Egyesek olyan kijelentéseket tettek az atomszerződésről, hogy nem túl rossz, de ki nem állhatják. Ez jó megállapodás, de ismét tárgyalóasztalhoz ülhetünk, hogy megvitassuk: lehet-e tovább javítani. Ha vannak hibái, ezeket meg tudjuk állapítani".