2024. április 26., péntek

Kereskedelmi és gazdasági előny

Orbán Viktor és Aleksandar Vučić is díjat kap a Duna Biznisz Fórumon

Az Újvidéki Vásáron október 5-én és 6-án tartják meg a 6. Duna Biznisz Fórumot. A rendezvény részleteiről Boško Vučurević, a Vajdasági Gazdasági Kamara elnöke és Vlado Markanović, a fórum vezérigazgatója szerdán tájékoztatta a sajtó képviselőit.

A rendezvényre 14 országból érkeznek majd vendégek. Az idei fórumon helyet kapnak a fiatal és a hölgy vállalkozók, és a beszélgetések során külön hangsúlyt fektetnek a kis- és középvállalkozásokra.
Boško Vučurević elégedettségét fejezte ki, hogy a Duna régióhoz mintegy 24 város tartozik, de rajtuk kívül még legalább 50 város közelít a térség felé, ami kereskedelmi és gazdasági szempontból is előnyt jelenthet.
Vlado Markanović elmondta, hogy már második alkalommal van a szervezők között a salzburgi Európai Régiók Intézete. A fórum elsődleges célja, hogy népszerűsítse az EU Duna Régió Stratégiáját és annak alkalmazását.
– A Duna folyó nyújtotta lehetőségeknek csupán a 10 százalékát hasznosítjuk. A kis- és középvállalkozások mellett a szállítás és a logisztika jelentene további gazdasági fejlődést Vajdaság számára. Más fejlettebb országok tapasztalatai alapján világítunk rá arra a kérdésre, hogy hogyan tudnánk hatékonyan kihasználni a Duna folyó nyújtotta gazdasági lehetőségeket – mondta Vlado Markanović.
Az idei fórum első napján adják át a Dunai virág elnevezésű elismerést, amelyet többek között Aleksandar Vučić szerb államfőnek és Orbán Viktor Magyarország miniszterelnökének ítéltek oda.