2024. április 26., péntek

Diplomáciai megbeszélések sora

Ivica Dačić megsértette volna a protokollt Donald Trumppal beszélgetve?

Aleksandar Vučić államfő és Ivica Dačić szerb külügyminiszter tegnap New Yorkban részt vett az Egyesült Nemzetek Közgyűlésének 72-dik ülésén, ami alkalmat adott számos diplomáciai találkozóra is.

Aleksandar Vučić tegnap az ENSZ-közgyűlést megelőzően Erna Solberggel, Norvégia kormányfőjével találkozott, a két állam közötti viszonyokról tárgyalt vele, illetve a gazdasági együttműködési lehetőségekről, valamint Szerbia európai útjáról. Vučić megköszönte Norvégia támogatását, amivel az ország fejlődését segítette. Meghívást intézett a kormányfőhöz, látogasson el Szerbiába, ezt Solberg el is fogadta, miközben gratulált Vučićnak a gazdasági reformokhoz, illetve az állami költségvetésben elért többlethez.

Vučić az ENSZ Közgyűlésének 72-dik ülése előtt Klaus Iohannisszal, Románia elnökével tárgyalt. A két államfő a két állam jó és őszinte viszonyára mutatott rá, majd megerősítették Vučić látogatását Bukarestben.

Tárgyalt ugyanakkor Jens Stoltenberggel, a NATO főtitkárával, de számos államfővel is, így Stefan Löfvennel, Svédország kormányfőjével, akivel megállapították, hogy a két ország viszonya legutóbbi találkozásuk óta jelentősen fejlődött.

Találkozott Andrej Plenkovićtyal is, Horvátország kormányfőjével, akivel a két ország közötti viszonyok javításának szükségességéről tárgyaltak, illetve a régióban uralkodó hangulatról – áll az elnöki kabinet közleményében.

Ivica Dačić ugyanakkor tegnap részt vett azon az ülésen, amelyen az Irma hurrikán következményeiről tárgyaltak, és amelyet Miroslav Lajčák, az ENSZ Közgyűlésének elnöke vezetett. Mint a külügyminisztérium közleményében kiemelik, az ülés résztvevőit a hurrikán sújtotta államok képviselői tájékoztatták a kialakult károkról. Dačić rövid beszélgetést folytatott a Bahamák és Barbados képviselőivel, akiknek országában pusztított a hurrikán. Őszinte sajnálatát fejezte ki az elvesztett emberéletek és az anyagi kár miatt, majd támogatásáról biztosította őket a polgárok megsegítésében és a kialakult helyzet normalizálásában.

Ivica Dačić nem formális beszélgetésbe elegyedett Donald Trumppal, az Amerikai Egyesült Államok elnökével, s ezt a diplomácia ismerői botrányosnak ítélték meg. Dačić ugyanis az ENSZ-reformokról szóló tanácskozáson, amelyen Trump elnökölt, a protokoll ellenére megközelítette, és beszélgetni kezdett vele. Ennek kapcsán Dačić a Tanjug hírügynökségnek elmondta, hogy a találkozók alkalmat adnak nem formális beszélgetésekre is.

– Így az ülést megelőzően beszélgettem Boris Johnsonnal a diplomáciai viszonyok 180-dik évfordulójáról a Foreign Office-ban, Miroslav Lajčákkal Koszovó szerepéről az ENSZ-ben, Trump amerikai elnöknek pedig, akit négy évvel ezelőtt ismertem meg, elhoztam újságaink címlapjait, amelyek a megválasztásakor jelentek meg – emelte ki Dačić. Hozzátette: – A szerbek őt támogatták – mondta, majd meghívást intézett az amerikai elnökhöz, miszerint Szerbia vendégül szeretné látni, és Donald Trump a külügyminiszter szerint kedvezően reagált, majd bevezette őt a társalgószobába, és megkérdezte, hogy Ana Ivanović teniszezik-e még.

Ivica Dačić ugyanakkor számos bilaterális beszélgetést lefolytatott, Erlan Abdildajev kirgíz külügyminiszterrel is tárgyalt, ennek során rámutattak a két ország barátságos viszonyára. Meghívást intézett Kirgizisztán képviselőhez, és Abdildajev reményét fejezte ki, hogy a meghívásnak az év végéig eleget tudnak tenni.

Tárgyalt Achim Steinerrel, az ENSZ fejlesztési programjának új adminisztrátorával is, találkozott az amerikai zsidó közösség képviselőivel, és sűrű programjába beletartozott a montenegrói, bosznia-hercegovinai, olasz és kenyai diplomáciai találkozó is.