2024. április 26., péntek

Elsősegélynyújtás Pacséron

A Vöröskereszt topolyai szervezetének akciója az iskolában

A Vöröskereszt több európai országban tevékenykedő szervezetének kezdeményezésére szeptember második szombatja – a New York-i World Trade Center lerombolása kapcsán – az elsősegélynyújtás világnapja lett.

Hogyan kell viselkedni, ha vészhelyzet van – árgus szemekkel figyelnek a pacséri alsósok (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Hogyan kell viselkedni, ha vészhelyzet van – árgus szemekkel figyelnek a pacséri alsósok (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Ebből az alkalomból a világszervezet egy topolyai képviselője a pacséri Moša Pijade Általános Iskolában bemutatót tartott a magyar, illetve szerb tannyelvű alsósok számára. A topolyai önkéntesek egy-egy, a való életben is bekövetkezhető háztartási baleset ábrázolásán keresztül hívták fel a kicsik figyelmét arra, hogy mit kell tenni ilyen helyzetben, milyen telefonszámot kell hívni vészhelyzet esetén. Kospenda Josiptól, a topolyai Vöröskereszt közgyűlésének az elnökétől megtudtuk, hogy az idén a háztartási balesetekkel kapcsolatos tudnivalókra összpontosítanak.

– Az idei akciónk mottója a háztartási balesetek megelőzése és az azzal kapcsolatos elsősegélynyújtási tennivalók megoldása. Az a célja az akciónknak, hogy a legkisebb iskolás gyerekkel is megismertessük, hogy egy-egy váratlan helyzetben hogyan kell eljárni, viselkedni. Ebben az akcióban az ifjúsági csapatunknak van vezető szerepe, akik a versenyekre való felkészülés alkalmával is már rutinosan begyakoroltak bizonyos helyzeteket, az egészségügyi segítségnyújtással kapcsolatos tudnivalókat, és fesztelenül be is tudják mutatni. A tájékoztatás mellett nem titkolt célunk, hogy önkénteseket toborozzunk a topolyai szervezetünkbe. Olyan felsősöket, akik majd a versenyeken rátermetten képviselik Topolyát – tudtuk meg Kospenda Josiptól, a topolyai Vöröskereszt közgyűlésének elnökétől.

A foglalkozás végén az önkéntesek segítségével a gyerekek kipróbálhatták, milyen az, amikor egy-egy testrészünk be van fáslizva (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A foglalkozás végén az önkéntesek segítségével a gyerekek kipróbálhatták, milyen az, amikor egy-egy testrészünk be van fáslizva (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A rendezvényen az önkéntesek elmagyarázták a gyerekeknek, hogy mindaz, amit látnak, nem valóságos vészhelyzet, csak a színek és más eszközök segítségével próbálnak ábrázolni egy-egy balesetet, illetve annak megoldását. Az előadás alkalmával az aktivisták kitértek azokra a telefonszámokra is, amiken tudják értesíteni az illetékeseket. A foglalkozás végén pedig a gyerekek kipróbálhatták, hogy milyen az, amikor egy-egy testrészünk be van fáslizva.

Köztudomású, hogy a Vöröskereszt a közlekedésbiztonsággal is foglalkozik, ezzel kapcsolatban szerdán délben tartanak tájékoztató jellegű előadást a bácskossuthfalvi Id. Kovács Gyula Általános Iskola tanulóinak. A szervezet közreműködik az október eleji gyermekheti rendezvénysorozatban is, ekkor valamennyi Topolya községbeli oktatási intézményben megszólítják a tanulókat.