2024. április 20., szombat

Újfent képviselőket büntettek

Az ellenzék igazságtalannak tartja az illetékes bizottság döntéseit

A Szerbiai Képviselőház illetékes bizottsága pénzbírsággal büntette Boško Obradovićot, a Dveri és Goran Ješićet, a Demokrata Párt képviselőjét. A büntetéseket a földtörvény módosítási javaslatának parlamenti vitája során elhangzott elnöklői figyelmeztetések alapján rótta ki a bizottság. Obradović képviselői bérének 10, Ješić pedig fizetésének 20 százalékát köteles büntetésként kifizetni.

A bizottság ellenzéki tagjai igazságtalannak tartják a büntetés ezen módját. Goran Ćirić, a DP képviselője arról beszélt, hogy a hivatalos statisztika szerint az esetek 99 százalékában az ellenzéki képviselőket büntetik. Az igaz, hogy az ellenzéki képviselők olykor túlságosan hevesek és meggondolatlanok felszólalásaikban, de az is tény, hogy a hatalom kettős mérce alapján jár el – fejtette ki Ćirić.

A Szerb Radikális Párt nem ért egyet a pénzbírság formájában megvalósuló büntetéssel – közölte Milorad Mirčić. Hozzátette, a most büntető hatalom egyszer ismét ellenzék lesz, és akkor megtudja, hogy milyen az, ha ilyen módon büntetik.