2024. április 26., péntek

Az akciós vásárlás lélektana

Lassan véget érnek a nyári leárazások, de az őszi kollekció mellett még mindig lehet találni hordható ruhákat az üzletekben. Az utóbbi években egyre tovább tartanak a szezonális akciók, már nyár elején vásárolhatunk féláron a korábbi kollekciókból, ami egyáltalán nem baj, mert ezek főleg alapdarabok, amelyeket össze tudunk kombinálni a meglévő ruhatárunkkal. Azonban ezeket alaposan át kell vizsgálni, nehogy otthon derüljön ki, hogy rossz minőségű az anyag, vagy nincs jól megvarrva, mert akkor hiába jutottunk hozzá akciós áron, nem fogjuk viselni, feleslegesen dobtuk ki a pénzt.

Ugyanígy oda kell figyelni a minőségre más leárazott termékeknél is, különösen az élelmiszerek és a tisztálkodási szerek esetében. Az ember hajlamos minden akciós készítményből bespájzolni, ha már lúd, legyen kövér alapon, majd abbeli örömében, hogy ilyen olcsón jutott hozzá, elfelejti leellenőrizni a szavatossági időt, és mit ér az egész, ha néhány napon belül ki kell dobni, mert megromlott? Fogadkozik, hogy soha többé nem dől be semmilyen akciós hirdetésnek, aztán a legközelebbi alkalommal ismét a bevásárlókosarában landolnak a kedvezményes portékák.

De miért vonzanak bennünket ennyire az akciók? A szakemberek véleménye szerint azért, mert maga a vásárlás döntési helyzet, és stresszel jár. Az akció pedig egyfajta stresszoldó, az alacsonyabb ár megkönnyíti a döntést, mert a fogyasztó, látva a piros betűs feliratokat, gondolkodás nélkül rakja a leszállított árut a kosarába, és jó érzéssel tölti el a tudat, hogy milyen remek üzletet csinált.

(Archív)

(Archív)

Az akciós ár mellett vásárlásra ösztönöz az időkorlát is. Ha egy adott termék csak bizonyos ideg kapható olcsóbban, úgy érezzük, nincs sok vesztegetni való időnk, azonnal élni kell a kiváló, soha vissza nem térő lehetőséggel, még mielőtt lejárna az idő vagy elfogyna a készlet.

Az akciós feliratok olyan vevőket is becsábítanak az üzletbe, akik egyébként nem oda járnak bevásárolni, de ha már ott vannak, mást is vesznek a leárazott portékákon kívül (még akkor is, ha valójában drágábbak, mint máshol), mert az akciós kulcstermékek révén olyan kép alakul ki bennük, hogy az adott üzletben jó áron lehet vásárolni.

Egy vásárlók körében végzett kutatás eredménye szerint az akciók új árucikkek kipróbálására ösztönzik őket, vagyis olyan dolgokat is megvásárolnak, amelyeket egyébként az akció felirat nélkül észre sem vettek volna, és annak ellenére, hogy sok mindent vettek, a spórolás érzete megmarad bennük.

Tényleg megéri akciósan vásárolni? Abban az esetben igen, ha olyan termékekhez jutunk olcsóbban, amelyeket egyébként is megvettünk volna. Ha például liszttel, olajjal, cukorral, szappannal, mosóporral, száraztésztával szeretnénk feltölteni az otthoni készletet, és az összes le van árazva, akkor valóban jól jártunk, és több marad a pénztárcánkban. Egyesek már eleve a leárazások idejére időzítik a vásárlást, vagy azokat a dolgokat veszik meg, amelyek benne vannak a reklámújságban, így biztosan jól járnak. De ha olyasmit is megvesznek, amit egyébként nem vettek volna, csak a vonzó ár láttán elcsábultak, többet fognak költeni, mint amennyit költöttek volna, ha csak a szükséges dolgokat veszik meg.

Vásárol-e akciós termékeket?

Igen: 159 (73%)

Néha: 37 (17%)

Nem: 22 (10%)

Sokan nem tudnak ellenállni a kihagyhatatlannak tűnő ajánlatoknak, és elúsznak a konyhapénzzel. Ezt úgy lehet kivédeni, ha felállítunk magunknak néhány szabályt. Ha olyan akciós terméket teszünk a kosarunkba, amit egyébként nem terveztünk venni, akkor egy hasonló értékű tételt húzzunk ki a bevásárlási listánkról. Az is segít kordában tartani költekezésünket, ha már előre meghatározunk egy anyagi keretet, amit akciókra szánunk. Akciós dolgoknál olyanokat válasszunk, amelyekre valóban szükségünk van, és elállnak. Így egy bizonyos idő után lesz készletünk, és nem fogunk valamit csak azért megvenni, mert akciós. Ezeket a szabályokat betartva a káposzta is megmarad, és a kecske is jóllakik.

Azt is kísérnünk kell, mi hol mennyibe kerül. Ugyanis előfordulhat, hogy ugyanaz a termék valahol akciósan drágább, mint máshol akció nélkül. Az áruházak minden trükköt bevetnek, hogy akkor is vásároljunk, ha eszünk ágában sincs pénzt költeni. Álmainkban sem gondolnánk, milyen cselekhez folyamodnak egyes szupermarketek, hogy vásárlásra ösztönözzenek. Például bizonyos kutatócégek apró kamerákat rejtenek el a boltok hűtőjébe, hogy rögzítsék a vásárlók szemmozgását: ahová a leggyakrabban vándorol a pillantásunk, oda teszik a drágább termékeket. Az tudvalevő, ha jó a közérzetünk, hajlamosabbak vagyunk az impulzusvásárlásra. Ezt szolgálja a fülbemászó zene, a megfelelő színek, a kellemes illatok és a tiszta, lágy fények. A polcok elrendezésével is manipulálnak bennünket. Kutatásokkal bebizonyították, hogy a szemünk magasságában lévő termékekből fogy a legtöbb, ezért ide teszik a legújabb, legkapósabb, legdrágább dolgokat. A lényeg, hogy a polcok mindig tele legyenek áruval, mert a tömeg kínálja magát.

Végezetül: a légkondicionáló azért van mindig bekapcsolva, mert a kellemes hűvös ébren tart, jó érzéssel tölt el, és arra ösztönöz, maradjunk minél tovább bent az üzletben, és vásároljunk, vásároljunk, vásároljunk…