2024. április 26., péntek

Útfelújítások Bácsfeketehegyen

Három utcát aszfaltoznak újra tartományi támogatással – A bácsfeketehegyi helyi közösség terveiről

Az ősz közeledtét jelentős munkálatokkal várják Bácsfektehegyen: a Népfront, a Néphadsereg és a József Attila utcákban újraaszfaltozzák az utakat. Nagy szükség is volt rá, hiszen az utak állapota megnehezítette és veszélyessé tette a közlekedést. Az újraaszfaltozáshoz szükséges eszközöket Kishegyes község önkormányzata teremtette elő – tudtuk meg Kerekes Zoltántól, Kishegyes község alpolgármesterétől.

Minőségi, új aszfalt kerül az utakra

Minőségi, új aszfalt kerül az utakra

– Kishegyes község önkormányzata már többször pályázott ezeknek az utcáknak az újraaszfaltozására, mert szinte járhatatlanok voltak, holott frekventált és forgalmas szakaszok. A hetvenes években, amikor készültek, nem a mostani forgalomra tervezték őket. Az újraaszfaltozásra a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóságnál sikerült eszközöket nyernünk, pályázati úton. A projektum összértéke 8 és fél millió dinár, ebből 7 milliót ad a nagyberuházási igazgatóság – mondta el az alpolgármester, majd hozzáfűzte, hogy az önkormányzatnak kész tervei vannak szinte minden utca ki- vagy újraaszfaltozására. A kivitelézésre folyamatosan pályáznak. Kerekes végezetül hangsúlyozta, hogy a jelenlegi sikeres pályázáshoz nagymértékben hozzájárult a Vajdasági Magyar Szövetség szerepvállalása a nagyberuházási igazgatóságon belül.

A jelenleg folyó aszfaltozásokra már igen nagy szükség volt – véli Bojtos Béla, a bácsfeketehegyi helyi közösség tanácsának elnöke. Meglátása szerint most tartós megoldás születik.

– Aki Bácsfeketehegyen él, az tudja, hogy vannak rossz, rosszabb és egészen járhatatlan utcák. Három éve állapítottuk meg, hogy az újraaszfaltozott utcák vannak a legrosszabb állapotban, de csak most sikerült pénzt szereznünk a munkálatok elvégzésére. Nagyon-nagyon indokoltak voltak ezek a felújítások, mert forgalmas és járhatatlan utcákról van szó. Mondhatni, a falu egyik ütőerét tettük életképessé, és a környező utcákat is tehermentesítettük. El kell mondanom, hogy a kivitelező minőségi munkát végez, mert szakszerűen megcsinálták a kátyúzást, mielőtt ráhúzták volna az új aszfaltréteget. Biztos vagyok benne, hogy ezekben az utcákban tartósan megőrzi minőségét az úttest – mondta el a tanácselnök, majd megosztotta velünk a bácsfeketehegyi helyi közösség további elképzeléseit is.

– Bácsfeketehegyen a vízellátás nem kielégítő, ezért megpróbálunk oda hatni, hogy ez jobb legyen. Az idei év végéig vagy legkésőbb a jövő év elejéig lesz egy új és jó kutunk, s ez jelentősen megváltoztatja a vízellátást és a víz minőségét. A vízelvezető árkok még mindig nincsenek kellő mértékben kitisztítva. Az idén ebből nem voltak gondok, mert száraz évünk volt, de esős évben kialakulnak olyan csomópontok, ahol a víz nem tud rendesen átfolyni, és akár anyagi kár is keletkezhet. Épp ezért folyamatosan tisztítjuk az árkokat. Fontosnak tartom még megemlíteni, hogy ha valakinek valamilyen kommunális gondja van, jelezze a helyi közösségben. Sokszor csak azért nem segítünk, mert nem értesülünk a problémáról – hangoztatta Bojtos.