2024. április 26., péntek

Vita a magyar peremlétről

A Kárpát-medence neves közíróit látták vendégül Magyarkanizsán
Bayer Zsolt a magyarkanizsai rendezvényen (kép: Máriás Endre)

Bayer Zsolt a magyarkanizsai rendezvényen (kép: Máriás Endre)

„Nekünk azt rótta ki a Jóisten, hogy mindent túl kell élnünk. Ha nem ezt rótta volna ki, már rég nem lennénk. De ha ezt rótta ki, akkor ezt illően, barátságosan, ugyanakkor a lehető leghatározottabban a tudtára kell adnunk a többi velünk élő nemzetnek is” – hangsúlyozta szombaton délután Magyarkanizsán Bayer Zsolt, az Echo TV műsorvezetője, aki a két napon át tartó II. Tisza-Járás Irodalmi és Közéleti Kalandtúra keretében a magyarkanizsai József Attila Könyvtár udvarán megtartott Vita a magyar peremlétről című nyilvános kerekasztal-beszélgetésen osztotta meg a gondolatait az egybegyűltekkel.

A rendezvény kezdetén a házigazdák nevében Pósa Károly üdvözölte a kerekasztal-beszélgetés résztvevőit, akik között Bayer Zsolt mellett jelen volt Andócsi János, az Eszéki Magyar Újság főszerkesztője, Csontos János, a Magyar Idők rovatvezetője, Gazda Albert, a Magyar Nemzet főmunkatársa, György Attila, a Székelyföld folyóirat szerkesztője, Pesty László dokumentumfilm-rendező és Szakács Árpád, a Nagy Magyarország magazin főszerkesztője, valamint Bicskei Zoltán, Kávai Szabolcs és Valkay Zoltán helyi közírók is.

A peremléthez kapcsolódó gondolataik ismertetése mellett a vendégek számos olyan közéleti témát is érintettek felszólalásukban, amelyek az anyaországi és a határon túli magyarság jelenét és jövőjét illetően is meghatározó jelentőséggel bírnak. Ismertették az ukrán parlament által a közelmúltban elfogadott oktatási törvény lehetséges következményeivel, az erdélyi magyarok autonómiatörekvéseivel, a vajdasági magyarság mindennapjaira hatással lévő politikai viszonyok alakulásával és a horvátországi magyarság helyzetének milyenségével kapcsolatos meglátásaikat, ugyanakkor kitértek a magyar kormány gazdaságfejlesztési programjának fontosságára és az abban rejlő lehetőségekre, valamint számos egyéb aktuális kérdésre is.