2024. május 8., szerda

Bulis és oktató gyerekdalok

Az adai Komjáti Ágnes a Csiga Duó gyermekzenekar énekeseként tevékenykedik Szegeden

A Csiga Duó gyermekzenekar a szórakoztatás mellett saját szerzeményekkel és gyermekközpontú, interaktív műsorral igyekszik minél több dolgot játékosan megismertetni a gyerekekkel, hallottuk a szegedi zenekar adai származású énekesétől, Komjáti Ágnestől, aki a zenélés mellett Szegeden egyetemre jár és dolgozik is.

Komjáti Ágnes még középiskolásként került Szegedre, ahol jelenleg egyetemistaként kommunikáció és médiatudomány mesterképzésen vesz részt, imázs és identitás menedzsment szakirányon. A 25 éves nőnrk saját bevallása szerint a zenélés a hobbija és a munkája, de emellett van más állása is, internetes oldalakat tölt fel szöveges tartalommal. Komjáti Ágnes életében nagyon fontos szerepet tölt be a zene, és emiatt nagyon örül, hogy énekesként csatlakozhatott a Csiga Duó gyermekzenekarhoz, amelyet élete végéig szívesen csinálna.

– A Csiga Duó egy gyermekzenekar, amely kizárólag gyermekzenét játszik. A 90-es évek derekán Mihály Csaba alapította a zenekart, amely aztán pihenőpályára került, és 2011 óta újra aktív. Tavaly előtt csatlakoztam először a gyermekzenekarhoz, de végül úgy döntöttünk, hogy valamennyit szünetelek, mert nekem akkor kezdődött az iskola és az időm sem engedte, valamint más okok is voltak. Áprilisban újra csatlakoztam a Csiga Duóhoz, ami már hiányzott és nagyon szerettem volna a zenekarral dolgozni. Az együttesben Mihály Csaba gitározik, aki egyben dal- és zeneszerző is, a párja Farkas Ildikó a zenekar menedzsere, aki a koncerteket szervezi és bonyolítja az ezzel járó dolgokat. Én vagyok a főénekes, illetve van egy másik énekes lány, az algyői Kiss Mónika, akivel kiegészítjük egymást. Beugrunk a másik helyet, ha szükséges, hogy jól működjön a zenekar, és mindenhol helyt tudjunk állni, ha szükség van ránk – magyarázta Komjáti Ágnes. – A zenekar célközönsége már a kétéves korosztálynál kezdődik. Bár vannak még kisebbek is, hiszen szoktunk játszani a bölcsiseknek, akik szintén élvezik a zenénket. A felső korhatárt nem tudom megmondani, mert játszottunk már nyolcadikos diákoknak, akik nagyon élvezték az előadásunkat. Talán a 2-től a 12 éves kor közötti korosztályhoz szól leginkább a zenénk. Főként saját dalokat adunk elő, van egy-két zenés feldolgozás és megzenésített vers is, de a repertoár 95 százaléka saját dal. A dalokban megjelenő témakörök célja a gyerekek közvetett tanítása. A bicaj című dalunk szövege így szól: tekerem, tekerem, térdem néha beverem, ha elesek semmi baj, a legjobb dolog a bicaj. Ez rámutat arra, hogy gyereknek lenni nagyon jó. Ha néha történik valami gond, az sem baj, majd megoldódik. Az összes szöveg, nyilván gyerekek szintjén, lexikális tudást is átad. Van olyan számunk, ami a szélről szól, mégpedig arról, hogy a szelek milyen áramlatokat hoznak. Legtöbb dalunk bulizós, amire a gyerek tudnak mozogni és táncolni. A műsorunk első felében énekelünk és a gyerekekkel elmutogatjuk azt, amiről a dalok szólnak, például hogyan megy a vonat. A másik fele interaktív és táncolós. Lemegyek a gyerekek közé és együtt táncolunk, kis koreográfia is van, ami gyorsan megtanulható. Szokott lenni a műsorokba találós kérdés, aki kitalálja feljöhet a színpadra, ahol kap egy hangszert és zenél velünk. Ezt nevezzük a Csiga Duó nagyzenekarnak. A dalok és a műsor által leginkább arra törekszünk, hogy minél több dolgot megismertessünk és játékosan megtanítsuk a gyerekeknek. Nagyon gyerekközpontú és interaktív az egész műsor, amellyel lekötjük a gyerekek figyelmét. A műsor hosszúsága változó, bölcsődékben 25 perc, fesztiválokon 50 perc – közölte az énekes.

Komjáti Ágnes elmondta, hogy most készül a zenekar negyedik albuma, amelyről a Virágének című feldolgozás már meghallgatható a YouTube-on. Megjegyezte, hogy az előző album elkészítésében is részt vett, de a legtöbb köze a legújabb albumhoz lesz, amire sok dalt énekelt fel. A gyerekzenekar rendszeresen fellép Magyarországon, de jártak már Romániában és Vajdaságban is. Az utóbbi helyen Óbecsén, a Szent Isvtán-napi ünnepségen koncerteztek idén augusztusban. Komjáti Ágnes szeretne Adán is fellépni, ha minden összejön, akkor erre sor kerül a gyerekhéten októberben. Megjegyezte, hogy mindenhova szívesen mennek, ha hívják őket. Kiemelte, hogy már 70 koncerten túl van a zenekarral, amely összesen eddig 1000 koncertet adott.

– Nagyon szeretem ezt csinálni, ha lehetőségem lenne rá, akkor nem hagynám abba, hanem életem végéig csinálnám. A zenekar hosszú távú célja, hogy minél több helyre és minél több gyerekhez eljussunk. Ez olyan típusú és hangulatú zene, amely jót tesz a gyerekeknek, különösen a mai világban, amikor mindenki a számítógép és a tévé előtt ül. Azt szeretnénk, ha a koncertjeink által a gyereknek élő élménye is lenne. Közben megismerne többféle zenei stílust, mert a dalaink alapvetően úgy vannak felépítve, hogy többféle műfaj, köztük dzsessz, blues, a funki és a reggae képezi az alapot és ezekre írunk szöveget – mondta Komjáti Ágnes, aki minden szülőnek javasolja, hogy vigyék a csemetéiket interaktív koncertre, mert az felejthetetlen élmény lesz a gyerekeknek és fejleszti is őket.