2024. április 26., péntek

U Somboru, deca migranata su u posebnim učionicama

Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje podržava upis u školu dece migranata, koji su tražili azil.

U Somboru drugačije žele da uključe decu migranata u sistem obrazovanja nego u drugim mestima u državi.

Poseban model obrazlažu time da u drugim prihvatnim centrima, kao što je Subotica, Kikinda migranti provode kraće vreme, u proseku dve nedelje. Broj dece se iz dana u dan menja i nemoguće ih je uključiti u redovno školovanje, zato je stav Ministarstva obrazovanja da ova deca dobiju podršku za učenje u centrima a ne u školama.

Rukovodstvo škole Ivo Lola Ribar i Bratstvo Jedinstvo je izradilo strategiju za školovanje dece migranata. Organizovaće radionice u prihvatilištu tri puta nedeljno deci, za njih 19-25. Za niže razrede pre podne od 8.30 do 10.00, a za više razrede od 10.30 do 12.00 časova.

Veliki je izazov za predavače, jer verbalna komunikacija pada u vodu, deca govore samo svoj maternji jezik, eventualno nešto engleski. Takvu tehniku treba primeniti, koju će deca prihvatiti, razumeti i koja će im pomoći u napredovanju u učenju.

Za sada se ne zna koliko pedagoga i stručnjaka treba da rade ovaj posao, ali je sigurno da neće biti dodatno plaćeni - izjavila je Ksenija Lišćević, savetnik za obrazovanje. Na rešavanje čeka i način nadoknade putnih troškova za pedagoge do prihvatnih centara.

Novčana podrška za obučavanje dece migranata

Ministarstvo obrazovanja pokrajine i dalje podržava upis u škole dece migranata, koji su tražili azil.

U opštini Šid roditelji dece se žale i ne žele da im deca idu u iste razrede sa decom migranata. Ovo pitanje treba da reši Ministarstvo za obrazovanje pokrajine u Novom Sadu, a oni će u skladu sa svojim nadležnostima, pružiti podršku u rešavanju problema školovanja dece migranata.

Nova školska godina nije krenula monotono

Deca migranata koja se zadržavaju u Srbiji su sela u školske klupe. Na teritoriji države u 27 škola uči 252 dece koja traže azil, većina u Beogradu i Šidu. Prema očekivanju, do kraja septembra će broj dece porasti na 590. Kao što je poznato, roditelji u okolini Šida su protestvovali i izrazili zabrinutost zbog toga što će deca migranata zahtevati više pažnje zbog nepoznavanja srpskog jezika kao i zbog pitanja zdravstvene zaštite.

Prema rečima Ivana Miškovića, nadležnog za pitanje migranata, deca migranata su prošla potrebne lekarske preglede. Izneo je da je Ministarstvo obrazovanja na odgovarajući način pripremilo škole, profesore, saradnike i da im stoje na raspolaganju razni udžbenici i školski pribor. Dodao je da je veoma važno da sačuvamo pozitivnu sliku o Srbiji po pitanju migranata.