2024. április 26., péntek

Európa-bajnokok a szondi mazsorettek

Aranyérmet szerzett a szondi Mažoret Művelődési Egyesület csapata a szlovéniai Laško városában megtartott 19.

A Leson túráin sokan szoktak részt venni (Fotó: Fehér Rózsa)

A Leson túráin sokan szoktak részt venni (Fotó: Fehér Rózsa)

Európa-bajnokságon a kadettek mezőnyében. A versengésben 12 európai ország 1400 mazsorettje vett részt három korcsoportban. A szondi táncosnők tizenegyedik alkalommal léptek föl Európa-bajnokságon, és most szerezték meg első aranyukat. Korábbról már van két ezüstjük, amit 2012-ben Csehországban, 2013-ban pedig Romániában nyertek.
Adam Vidaković, az egyesület elnöke és Valentina Zvonar edző egész nyáron dolgoztak a lányokkal, hogy elérjék ezt az eredményt.
Egyébként a falu művelődési életének sajátos színfoltja a népszerű mazsorett-tánc, amellyel a helybéli lányok bejárták az országot, és Európa jelentős részét. A 2006-ban megalakult együttest Adam Vidaković álmodta meg, aki emellett az egyesület tamburazenekarában több hangszeren is muzsikál, meg a falu fúvószenekarában. Adam horvátországi kapcsolatait kihasználva hozta létre a mazsorett-táncosok egyesületét, amely megalakításától kezdve máig országos bajnok, Adam pedig a Mazsorett-táncosok Vajdasági Szövetségének is elnöke. Csapata több mint egy évtizede országos bajnokként az Európa-bajnokságon képviseli Szerbiát, most elhozták az aranyat. Gyakorta lépnek föl idehaza és külföldön, például Franciaországban, Olaszországban, Csehországban, Romániában, Magyarországon, Horvátországban, Montenegróban.
Az egyesületet Apatin község folyamatosan támogatja, a szlovéniai utazás költségét is állta, az ott-tartózkodás kiadásaiba pedig a szülők is belesegítettek.